Više

  Žetva strnih žita na području Županije Posavske

  Najčitanije

  Vremenski uvjeti ove godine za razliku od prethodnih godina omogućili su da se žetva strnih žita obavi na vrijeme i u kontinuitetu, što je rezultiralo dobrim urodima i kvaliteti.

  Prije petnaestak dana započela je žetva ječma, prinos je odličan i kreće se oko 6 t/ha. Prinos pšenice se kreće u prosjeku oko 6 do 7 t/ha, što nije bilo u zadnjih deset godina. Vlaga ječma i pšenice kreće se od 9 do 13 %, a hektolitarska masa pšenice u prosjeku iznosi 80 do 81 kg, a dostizala je i do 85 kg, što je dokaz nalivenosti, punoće, jedrine i zdravlja zrna.

  Trenutno se žetva privodi kraju, a započela je vršidba tritikalea i uljane repice. Kompletna žetva biti će završena za tri do četiri dana.
  Ove godine u odnosu na prethodnu godinu površine pod strnim žitima su nešto manje i iznose cca 5.000 ha, a pšenica je zastupljena na cca 4.000 ha. Uljana repica zastupljena je na površini od cca 250 ha.

  Ova godina što se tiče samog uroda i kvalitete je jedna od najboljih godina u zadnje vrijeme. Cijene pšenice se trenutno kreću od 0,27 do 0,32 KM, izvijestio je šef odsjeka Poljoprivredne savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Muhidin Emić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti