Više

  Ministarska konferencija o pristupnim pregovorima u Poglavlju 23

  Najčitanije

  Predstavnici Ministarstva pravosuđa i uprave Županije Posavske na čelu s ministrom Mirsadom Ahmetovićem sudjelovali su na ministarskoj konferenciji u organizaciji Direkcije za europske integracije, Ministarstva pravde BiH i Delegacije EU u BiH/Ureda specijalnog predstavnika EU i projekta EU4Justice.
  Na Ministarskoj konferenciji se razgovaralo o temi pregovora o pristupanju, s fokusom na Poglavlje 23, odnosno pitanja pravosuđa, borbe protiv korupcije i osnovnim pravima, te preostalim koracima do ove faze.
  Konferenciju je otvorila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a sudionicima konferencije u uvodnom dijelu obratili su se ministar pravde BiH Davor Bunoza, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler, ambasador Francuske u BiH François Delmas i predsjednica Venecijanske komisije Claire Bazy Malaurie.
  Sudionici konferencije imali su priliku čuti iskustva i naučene lekcije u pregovorima s EU u Poglavlju 23 Hrvatske, Crne Gore i Albanije. Na ministarskom panelu iskustvo svojih država prenijeli su ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Hrvatske Damir Habijan, ministar pravde Crne Gore Andrej Milović i zamjenik ministra pravde Albanije Tedi Dobi.
  Direktorica Direkcije za europske integracije Elvira Habota pojašnjavajući korake u pristupnim pregovorima kazala je kako će se pregovori voditi po novoj metodologiji, što znači da će prvi zadatak u fazi sadržajnih pregovora biti otvaranje Klastera 1, koji uključuje i Poglavlje 23, dok će njegovo zatvaranje biti zadnji zadatak.
  Ministar Habijan je naglasio kako je Hrvatska spremna Bosni i Hercegovini pružiti ekspertsku ali i svaku drugu vrstu pomoći kako bi Bosna i Hercegovina što prije otpočela pregovaranje i uspješno ga dovršila, izvijestili su iz Ministarstva pravosuđa i uprave ŽP.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti