Više

  Pregled sigurnosnih događaja za period 26.09.-02.10.2022. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirano je 10 prijava počinjenja 11 kaznenih djela.

  Dana 26. rujna 2022. godine oko 07,25 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da je nad dvadeset jednogodišnjom A.L. iz Vrbovca izvršeno KD „Razbojstvo“. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i osigurala mjesto događaja do dolaska dežurnih istražitelja i tehničara kriminalističke policije. Očevidom je utvrđeno da je oko 07,00 sati nepoznata osoba ili više njih ušla u trgovinu Euroboss u Vrbovcu, gdje je imenovana A.L. uposlena, i staklenom bocom udarila A.L. nakon čega je iz torbe uzela 1660 KM te se udaljila u nepoznatom pravcu. Imenovanoj A.L. je u Domu zdravlja u Odžaku pružena liječnička pomoć gdje je dežurni liječnik utvrdio da je zadobila lake tjelesne ozljede. O događaju je upoznat dežurni tužitelj Županije Posavske, a službenici policije će poduzeti sve mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja navedenog KD.

  Dana 28. rujna 2022. godine oko 00,35 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom pedeset jednogodišnji V.K. iz Boka prijavljuje da je nepoznata osoba ili više njih u noći 27/28. rujna 2022 godine oštetila 15 pneumatika na 4 osobna vozila koja su bila parkirana u neposrednoj blizini vikendice u vlasništvu prijavitelja a koja se nalazi u Boku na lokaciji zv. „Čistine“. Na mjesto događaja upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je osigurala mjesto događaja do dolaska dežurnih istražitelja i tehničara kriminalističke policije koji su izvršili očevid. Očevidom je utvrđeno da je nepoznata osoba ili više njih izvršila KD „Oštećenje tuđe stvari“ kojom prigodom je nastupila materijalna šteta od cca 2500 KM po izjavama oštećenih.

  Dana 28. rujna 2022. godine oko 17,12 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom četrdeset trogodišnji S.S. iz Srebrenika, uposlenik Federalne uprave za inspekcijske poslove na GP Orašje, prijavljuje da su mu u službenim prostorijama navedene Uprave četrdeset šestogodišnja A.S. i dvadeset četverogodišnji I.L. oboje iz Orašja uputili prijetnje od kojih je prijavitelj osjetio ugrozu po život i tijelo te su pored navedenog istog i sprječavali u obavljanju službenih radnji. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je o događaju upoznat dežurni istražitelj kriminalističke policije PU Orašje koji će poduzeti daljne mjere i radnje zbog postojanja osnova sumnje da su imenovani A.S. i I.L. počinili KD-a „Ugrožavanje sigurnosti“ i „Sprječavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti“.

  Dana 28. rujna 2022. godine oko 23,35 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da se u dvorištu obiteljske kuće R.Ć. koja se nalazi u ulici R. Škangića u Odžaku čuje galama i vika. Na mjesto događaja su upućeni policijski službenici koji su potvrdili navode prijave i došli do saznanja da je na navedenom mjestu dvadeset trogodišnji A.K. iz Odžaka ispalio iz vojne automatske puške više hitaca. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD-a „Ugrožavanje sigurnosti“ i „Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija“ imenovani je uhićen i smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Odžak. Na mjestu događaja je izvršen očevid kojom prigodom je pronađena vojna automatska puška i više čahura kao i drugi predmeti koji potiču iz navedenih KD-a.

  Dana 29. rujna 2022. godine oko 12,00 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da su uposlenici TC Bingo u Odžaku zatekli nepoznatu mušku osobu u krađi. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da je šezdeset petogodišnji I.P. iz Vrbovca otuđio alkoholno piće. Imenovani je priveden u službene prostorije PU Odžak gdje je nad istim provedena kriminalistička obrada zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD „Krađa“.

  Dana 30. rujna 2022. godine oko 02,45 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da se na autobusnom kolodvoru u Orašju nalazi pedeset sedmogodišnji A.H. iz Orašja s vidljivim ozljedama na licu i lijevoj šaci. Na mjesto događaja upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i u razgovoru s imenovanim A.H. utvrdila da su navedenog fizički napala tri nepoznata muškarca. Oštećeni je vozilom hitne pomoći prevezen u ŽB Orašje gdje mu je dežurni liječnik konstatirao lake tjelesne ozljede iz čega proizlaze osnovi sumnje u počinjenje KD „Laka tjelesna ozljeda“.

  Dana 30. rujna 2022. godine oko 16,40 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom dežurni liječnik DZ Orašje prijavljuje da je zaprimio nepoznatu žensku osobu u vidno alkoholiziranom stanju s vidljivim ozljedama na licu. Na mjesto događaja upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da se radi o četrdeset četverogodišnjoj S.V. iz Orašja. Dežurni liječnik je konstatirao lake tjelesne ozljede iz čega proizlaze osnovi sumnje u počinjenje KD „Laka tjelesna ozljeda“.

  Dana 01. listopada 2022. godine oko 15,40 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom ženska osoba s područja Orašja prijavljuje da nju i njezinu djecu psihički maltretira muškarac s kojim živi u vanbračnoj zajednici. Na mjesto događaja upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je muškarca uhitila zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD „Nasilje u obitelji“ nakon čega je isti smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje. O događaju su upoznati dežurni tužitelj Županije Posavske i dežurni sudac Općinskog suda u Orašju.

  Dana 02. listopada 2022. godine oko 15,10 sati policijski službenik koji se nalazio na osiguranja biračkog mjesta u Tolisi je prijavio da mu se obratila predsjednica biračkog odbora trideset trogodišnja M.M. i prijavila da je osamdeset jednogodišnji N.B. iz Tolise pokušao iznijeti glasačke listiće sa glasačkog mjesta u čemu je spriječen od strane prijaviteljice. Prilikom poduzimanja službenih radnji od strane policijskih službenika prema N.B. isti je odbio surađivati te je pružao aktivan otpor prilikom uhićenje pri čemu je sprječavao službene osobe u poduzimanju službenih radnji čime postoje osnovi sumnje da je isti počinio KD „Sprečavanje službene osobe u obavljanju službene radnje“ zbog čega je uhićen i smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje. O događaju su upoznati dežurni tužitelj Županije Posavske.

  Dana 02. listopada 2022. godine oko 16,15 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom tridesetogodišnji I.K. iz Boka prijavljuje da je na izbornom mjestu u Tolisi počinjeno KD „Izborna prijevara“ od strane N.D. i M.D. Po prijavi su postupili službenici kriminalističke policije koji će poduzeti daljnje mjere i radnje po nalogu dežurnog tužitelja Županije Posavske.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježeno je pet prijava narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 26. rujna 2022. godine oko 16,25 sati prilikom kontrole cestovnog prometa u Odžaku u ulici 102. odžačke brigade HVO osamdeset šestogodišnji I.B. iz Novog Sela je narušio javni red i mir vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika. Imenovanom je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 28. rujna 2022. godine oko 13,12 sati u službenim prostorijama PU Orašje dvadeset dvogodišnji M.D. iz Oštre Luke je narušio javni red i mir vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika. Imenovani je zbog upornosti u činjenju prekršaja uhićen i smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje te mu je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 28. rujna 2022. godine oko 16,10 sati u službenim prostorijama PU Orašje dvadeset dvogodišnji M.D. iz Oštre Luke je narušio javni red i mir vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika te vršenjem nužde u prostoriji za smještaj uhićenih osoba. Nad imenovanim su od strane policijskih službenika primjenjena sredstva prinude zbog zaustavljanja u samoozljeđivanju nakon čega mu je ukazana liječnička pomoć u ŽB Orašje odakle je ponovno vraćen u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje gdje je zbog toga što je nastavio sa samoozljeđivanjem policijskim lisicama vezan za sigurnosnu alku. Imenovanom je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 28. rujna 2022. godine oko 19,15 sati prilikom kontrole cestovnog prometa na lokalnoj cesti u Novom Gradu dvadeset osmogodišnji M.R. iz Novog Grada je narušio javni red i mir vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika. Imenovanom je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 02. listopada 2022. godine oko 23,42 sata PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno narušavanje JRiM u Orašju u VIII ulici u neposrednoj blizini „Mobi Shopa“. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da došlo do fizičkog obračuna između četrdeset četverogodišnje S.V. s boravištem u Orašju i trideset jednogodišnjeg D.M. iz Orašja. Zbog narušavanja JRiM sudjelovanjem u tuči imenovanom D.M. je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  PROMET

  Evidentirano je šest prijave prometnih nezgoda

  Dana 28. rujna 2022. godine oko 00,40 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Tolisi u ul. V. Nazora. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao nepoznati vozač s nepoznatim vozilom koji je ostvario kontakt s parkiranim osobnim vozilom vlasništvo I.K. iz Tolise. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 28. rujna 2022. godine oko 09,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na parking prostoru City centra IN i u kojoj su sudjelovali M.D. iz Tolise i E.S. iz Gradačca koji su u trenutku nezgode upravljali putničkim motornim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 29. rujna 2022. godine oko 14,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju u V ulici. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao nepoznati vozač s nepoznatim vozilom koji je ostvario kontakt s parkiranim osobnim vozilom vlasništvo G.K. iz Oštre Luke. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 01. listopada 2022. godine oko 01,05 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na križanju magistralnih cesta M-1.8 i M-14.2. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali V.B. iz Orašja i Z.A. iz Siminog Hana. U nezgodi su imenovani kao i suvozačica H.A zadobili lake tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika ŽB Orašje dok je na vozilima nastupila materijalna šteta.

  Dana 02. listopada 2022. godine oko 01,45 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Gornjoj Dubici na magistralnoj cesti M-14.2. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao E.F. iz Odžaka koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 02. listopada 2022. godine oko 16,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku u blizini benzinske crpke „Lešić“. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali Š.Š. iz Odžaka i Dž.B. iz Vukosavlja. U nezgodi je imenovani Š.Š zadobio lake tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika DZ Odžak dok je na vozilima nastupila materijalna šteta. Vozač Dž.B. je zbog upravljanja vozilom u alkoholiziranom stanju zadržan u prostorijama za zadržavanje u PU Orašje do istrežnjenja.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 363 vozila i vozača. Uručili su 88 prekršajnih naloga, 6 obavijesti o učinjenom prekršaju zbog nedopuštenog parkiranja te su podnijeli 2 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Iz prometa su isključili 7 vozila i 5 vozača od kojih su jednog zbog upravljanja vozilom u alkoholiziranom stanju zadržali u prostorijama za zadržavanje do istrežnjenja.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zabilježeno je 5 prijave ostalih događaja.

  Dana 27. rujna 2022. godine oko 07,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom D.Č. nastanjena u R. Hrvatskoj prijavljuje da je na njezinom osobnom vozilu koje bilo parkirano na parking prostoru City centra In u Orašju nastalo oštećenje na zadnjem vjetrobranskom staklu. Imenovanoj je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 27. rujna 2022. godine oko 08,30 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom D.M. iz Bazika prijavljuje oštećenje prednjeg vjetrobranskog stakla na osobnom vozilu vlasništvo Yimor d.o.o. koje je nastalo kada se prijaviteljica mimoilazila s nepoznatim vozilom na magistralnoj cesti Orašje-Šamac.

  Dana 27. rujna 2022. godine oko 19,20 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom A.F. iz Grebnica prijavljuje da ima problema s Z.K. također iz Grebnica. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon čega iste upozorila zbog neprimjerenog ponašanja.

  Dana 27. rujna 2022. godine oko 17,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom P.K. iz Bukove Grede prijavljuje da je na njivama zv. Bare u Bukovoj Gredi pronašao minsko-eksplozivno sredstvo. O prijavi su upoznati djelatnici Civilne zaštite koji će poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

  Dana 02. listopada 2022. godine oko 10,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da se u Tolisi u neposrednoj blizini benzinske crpke Branikom nalazi parkirano osobno vozilo u kojemu je osoba u besvjesnom stanju. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da je nepoznata osoba I.D. iz Tolise. Be4životno tijelo imenovanog je prevezeno u ŽB Orašje gdje je dežurni liječnik konstatirao da je smrt nastupila prirodnim putem.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su legitimirali 20 nepoznatih osoba te su izvršili po 8 pratnji i 10 osiguranja javnih okupljanja. Tijekom proteklog vikenda policijski službenici su poduzimali mjere i radnje na osiguranju općih izbora a u skladu s planom „Opći izbori 2022“.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa izvršili 180 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu sa Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom nisu evidentirali prekoračenja djelatnog vremena ugostiteljskih objekata.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljeno je 26 prijava sigurnosnih događaja te je provedeno 6 aktivnosti povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti