Više

  Prva sveučilišna klauzura Sveučilišta u Mostaru

  Najčitanije

  „Izazovi, mogućnosti i perspektive razvoja Sveučilišta u Mostaru“ tema je prve sveučilišne klauzure Sveučilišta u Mostaru koje se održava danas i sutra (20. i 21.10.2017.g.) na Blidinju.
  Na skupu su govorili rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Zoran Tomić i predsjednik Upravnog vijeća Sveučilišta Branko Krišto. Govorili su također i predsjednici Vlada: Županije Posavske Marijan Klaić, Hercegovačko-neretvanske Nevenko Herceg, Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i Hercegbosanske županije Ivan Jozić, zatim ministrica Katica Čerkez i predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Marko Džoić.

  Marijan Klaić, predsjednik Vlade Županije Posavske kao jedan od osnivača te ugledne visokoškolske ustanove u prigodnom je obraćanju uz ostalo kazao:
  -Sveučilište Mostar, otvaranjem dislociranog Centra studiranja Sveučilišta Mostar, omogućilo je Orašju da postane studentski i sveučilišni grad i time u Posavini, u Orašju sjedištu izvršne županijske vlasti, utemelji još jednu važnu instituciju. Krenulo se vrlo hrabro u taj projekt sa svega 50-ak upisanih studenata, da bi se ubrzo pokazala opravdanost takve odluke, jer je broj upisanih studenata stalno rastao i dosegnuo oko 1500 studenata. U Orašju je trenutno otvoreno četiri fakulteta sa desetak smjerova. Nažalost postoji trend smanjenja upisanih studenata, što ima za posljedicu smanjenja broja smjerova. Uzroci su manji broj učenika koji završavaju srednju školu i trend iseljavanja stanovništva. Vjerujem da će menadžment Sveučilišta, zajedno sa nama predstavnicima osnivača, naći rješenje, kako bi zaustavili negativan trend. Dislocirani Centar studiranja Orašje u početku je imao skromne prostorne i tehničke uvjete, a sada se možemo pohvaliti značajnijim poboljšanjem kvaliteta uvjeta za rad studenata i profesora. Studentima je ustupljen dio novosagrađene moderne srednje škole prilagođen za visokoškolsku ustanovu sa svim pratećim sadržajima, amfiteatrom, kabinetima, studentskom službom, a od ovoga mjeseca i novom sportskom dvoranom. Ugled Sveučilišta Mostar, broj fakulteta i smjerova koji su pratili interes studenata i potrebe privrede te naš zemljopisni položaj utjecao je da se u Orašje upisuje veliki broj studenata iz šire regije. U Orašju tako studiraju ne samo Posavljaci, nego i studenti iz drugih krajeva BiH i gradova diljem RH, osobito iz Slavonije. Vlada Županije Posavske redovito izvršava svoje financijske obveze suosnivača Sveučilišta u Mostaru. Pored navedenog također izvršavamo financijske obveze sufinanciranja 50 % troškova upisa, za sve studente koji su sa prostora Županije Posavske, a upisuju se na fakultete Centra studiranja u Orašju. Ovom prigodom želim zahvaliti svima koji sudjeluju u tom visokoškolskom obrazovnom procesu u Orašju, a osobito menadžmentu Sveučilišta Mostar i svim profesorima koji dolaze u Posavinu kako bi se realizirali programi studiranja u Orašju. U Županiji Posavskoj dajemo maksimalnu potporu ovom programu, pa ako hoćete i vizionarskom projektu koji je otvorio Orašje prema sveučilišnom smjeru razvoja. Budućnost svakog područja, pa i naše županije je ulaganje u znanje i mlade ljude koji trebaju donijeti bolju budućnost, ne samo Posavini, već i BiH. Vjerujem da ćemo na ovome skupu otvoriti ključne teme za još veći razvoj Sveučilišta Mostar, te želim uspješan rad ove Prve sveučilišne klauzure Sveučilišta Mostar, izjavio je premijer Klaić.

  U drugom dijelu današnjeg skupa na temu “Vizualni identitet Sveučilišta u Mostaru” govorit će prorektor za znanost prof. dr. sc. Ivo Čolak i Marin Musa. Subota će biti u znaku panela na temu “Iskustva i pogledi na integraciju Sveučilišta”. O toj će temi govoriti prof. dr. sc. Ante Uglešić i dr. sc. Sanja Bazina Crnokić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti