Više

  Svečanost obilježavanja 50 godina Saveza općina i gradova Federacije BiH

  Najčitanije

  U Neumu je jučer (14.06.) održana svečana ceremonija obilježavanja 50 godina postojanja Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Ceremoniji je nazočilo oko 80 sudionika, gradonačelnika i načelnika, predstavnika lokalnih vlasti, državnih i entitetskih vlasti, međunarodnih i domaćih organizacija i veleposlanstava. Svečanosti je bio nazočan ispred Vlade Županije Posavske ministar pravosuđa Pero Radić.

  Skup je otvorio predsjedavajući Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH, Suad Huskić, a potom su prigodne riječi uputili entitetski i državni predstavnici, predstavnici veleposlanstva Kraljevine Švedske i Švicarske Konfederacije, Saveza općina i gradova Republike Srpske, Vijeća Europe, Mreže asocijacija lokalnih i regionalnih vlasti Jugoistočne Europe, a putem snimljene video poruke skupu su se obratili čelnik OHR-a Christian Schmidt, Rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda, predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, predsjednica Švedskog Saveza općina i gradova i drugi. Direktorica Saveza, Vesna Travljanin u svome obraćanju podsjetila je na vrijeme rada od 50 godina Saveza.

  Svečana ceremonija je uveličana i dodjelom plakete istaknutim pojedincima i organizacijama koji su dali doprinos u razvoju i unapređenju lokalne samouprave u BiH i doprinos u razvoju Saveza općina i gradova Federacije BiH. Na kraju svečane ceremonije upriličeno je potpisivanje Sporazuma Saveza sa Federalnim ministarstvom financija i Razvojnom bankom Federacije o osnivanju financijskog mehanizma za potporu jedinicama lokalne samouprave pri apliciranju na EU i ostale fondove. Namjera fonda je da se putem Razvojne banke omogući lokalnim vlastima beskamatna sredstva za financiranje svih vrsta troškova koji nastaju za predfinanciranje i sufinanciranje odobrenih projekata.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti