Turistička razglednica Posavine

10826

Nitko ne ostaje ravnodušan na ljepotu posavske ravnice omeđene rijekama Savom i Bosnom. Ljepotom plijene lovna i ribolovna područja tri posavske općine, koji uz mogućnost proizvodnje zdrave hrane predstavlja potencijal koji tek treba biti iskorišten. Posavina nema velikih planina, ali zato niti manje nisu lijepi pitomi obronci Vučjaka visine oko 209 metara, što je i najveća posavska nadmorska visina. Na tome dijelu bogato je lovno područje, te veliki broj izletišta, šetališta.

U Županiji Posavskoj dva su nacionalna spomenika.
Samostan Tolisa u općini Orašje u Vrhbosanskoj nadbiskupiji proglašen je za nacionalnim spomenikom BiH. Sastoji se od crkve sv. Uznesenja Blažene Djevice Marije, stare i nove samostanske zgrade. Pod samostanskim krovom u Tolisi utočište je u vrijeme Domovinskoga rata našla i ratna bolnica, pa je uz duhovnu potporu pod tim krovom spašeno mnogo života posavskih branitelja. U sklopu samostana uređen je muzej simbolična imena “Vrata Bosne” koji čuva bogato kulturno i materijalno nasljeđe Bosanske Posavine pohranjeno u vrijednim zbirkama slika, arheološkog naslijeđa, numizmatičke i zbirke tekstilnih predmeta, knjižnice.

Povijesna građevina, Beledija ili Mala vijećnica u Odžaku izgrađena 1903. g. predstavlja primjer arhitekture iz razdoblja prijelaza iz 19. u 20. stoljeće na našim prostorima. Predstavljala je gradsku kuću koja je odgovarala zahtjevima uprave i administracije toga vremena. Mala vijećnica u Odžaku proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.

Velikan hrvatskog filmskog glumišta i zaljubljenik svojeg rodnoga kraja glumac Ivo Gregurević, podario je svojoj Posavini najveću kulturnu manifestaciju, filmski festival „Dane hrvatskog filma“. Festival traje u neprekinutom nizu već 23 godine kao njena najljepša filmska priča i postao je jedan od najznačajnijih brandova Posavine. Početak rujna Orašju donosi živost filmske prijestolnice i iznova ga podiže u sam vrh regionalnih kulturnih događanja. Zvučna umjetnička imena, poznate osobe hrvatskog filmskog miljea, redatelji, filmski djelatnici, javne osobe i brojni zaljubljenici filmskoga platna, stižu u Orašje i pretvaraju ga u filmski grad. Festival u Orašje donosi filmove odmah nakon Pule, kako bi posavljaci uživali u ostvarenjima jednogodišnje hrvatske produkcije, puno ranije nego će se ti filmovi prikazivati u velikim kulturnim prijestolnica Hrvatske.

KUD-ovi su čuvari tradicije posavskoga kraja. Mladi u Posavini u folklornim društvima rado oblače u svečanim prigodama izvorne folklorne nošnje i čuvaju tradiciju od izumiranja. Nekoliko je manifestacija u Posavini koje njeguju izvornu folklornu baštinu. Uz ostale posebno su se svojom originalnošću i posjećenošću istaknule: „Posavsko kolo“ (Odžak), „Dani Tolise“ (Orašje) i „Domaljevačka tkanica“ (općina Domaljevac-Šamac). Uz ove, i niz drugih manifestacija kulture, te izložbe i promocije, u spoju sa lovom, ribolovnom, ali i gastro-ponudom, ima sve pretpostavke za dobar turistički proizvod Posavine.