Više

  Znanstveni skup „Lik i djelo dr. sc. Ilije Jukića“

  Najčitanije

  U Odžaku je u Maloj vijećnici danas (27.10.) održan znanstveni skup na temu „Lik i djelo dr. sc. Ilije Jukića“. Skup je organizirao Centar za kulturu Odžak uz suorganizaciju Hrvatske matice iseljenika Zagreb. Skup je upriličen kako bi se rasvijetlio lik i djelo Ilije Jukića hrvatskog diplomate, političara, publiciste, rođenog u Svilaju 1901. g. (općina Odžak), a umro u Londonu 1977. g. Skupu su nazočili: predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić s ministrima, predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić, a među gostima skupa bili su uz ostale: predsjednik HNS-a BiH dr. Dragan Čović, svećenici i redovnici Doborskog dekanata koje je predvodio dekan Ilija Orkić, kao i brojne osobe iz javnog života.

  Pozdravne riječi na skupu uputili su u ime Organizacijskog odbora, predsjednik Ivo Jelušić i dr. sc. Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Zagreb. U uvodnom dijelu prikazan je dokumentarni film o dr. Jukiću čija je izrada povjerena Goranu Bačiću.
  U radnom dijelu skupa prezentirane su četiri teme. Prof. dr. sc. Ivica Šute govorio je na temu „HSS u Mačekovo doba, ljudi, vrijeme i izazovi“, a prof. dr. sc. Hrvoje Petrić na temu „HSS u vrtlogu Drugog svjetskog rata , s osvrtom na Iliju Jukića“. Prezentator dr. sc. Ivan Tepeš pripremio je izlaganje: „Ilija Jukić u poslijeratnoj emigraciji“ i Ivo Jelušić, dipl. politikolog iz Zagreba govorio je na temu „Ilija Jukić između dva totalitarizma“.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti