Više

  25. „Dani hrvatskog filma – Ivo Gregurević“

  Najčitanije

  Sutra, 29. kolovoza svečanom akademijom otvaraju se jubilarni 25. „Dani hrvatskog filma- Ivo Gregurević“. Program će biti izveden u vanjskom ambijentu uz strogo pridržavanje mjera vezanih uz postojeću epidemiološku situaciju na prostoru BiH. Svečana akademija bit će u znaku velikana hrvatskog filma Ive Gregurevića, inicijatora i utemeljitelja filmskog festivala u Orašju i značajne obljetnice, 25. godina DHF-a.

  Visoki pokrovitelji 25. jubilarnog filmskog festivala „Dani hrvatskog filma – Ivo Gregurević“ su predsjednik HNS-a BiH dr. Dragan Čović i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a festival će službeno otvoriti ministar vanjskih i europskih poslova Vlade RH dr.sc. Gordan Grlić Radman.

  Festivalski sadržaji, kako to i priliči sjećanju na velikana hrvatskog glumišta Ivu Gregurevića započet će posjetom njegovom posljednjem počivalištu na groblju Karaula. Uoči održavanja svečane akademije izaslanstva će položiti cvijeće i zapaliti svijeće uz spomenik Gregurevića. Nakon toga održat će se svečana akademija u znaku podsjećanja na Gregurevićevo filmsko djelo i značajan jubilej. U okviru akademije u glazbenom dijelu svečanosti će doprinijeti Operni orkestar HNK u Osijeku.

  Filmski festival će biti u znaku projekcije filmova koje započinju 30. kolovoza i potrajat će do 5. rujna. Filmovi će se prikazivati uz pridržavanje potrebne socijalne distance u oraškoj kino dvorani.

  Jedan od festivalskih sadržaja za koje Hrvatska matica iseljenika i Centar za kulturu Orašje, očekuju da će postati tradicionalni jeste Filmska radionica koja je u Orašju započela s radom uz stručno vodstvo akademskog redatelja Ivana Mokrovića od 27. kolovoza i potrajat će do 1. rujna 2020. g. Njihov filmski uradak bit će prikazan u okviru programa festivala. Cilj radionice je mlade buduće filmaše upoznati s procesom stvaranja filma, montaže, produkcije i distribucije. -Filmska radionica novi je projekt HMI-ja kojim pokazujemo da i u ovo doba koje nam nosi nove izazove programi idu dalje, kazala na je Nives Antoljak, koordinatorica projekta ispred HMI Zagreb.

  Radiotelevizija Herceg-Bosne izravno će prenositi događaj u subotu od 20 sati. Pored TV prijenosa događaj će se moći pratiti i na službenoj stranici rtv-hb.com, kao i na Facebook i Youtube kanalu.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti