Više

  26. obljetnica HVO i 13. obljetnica 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH

  Najčitanije

  Dvodnevnim središnjim sadržajima u Orašju i vojarni „Sinovi Posavine“ u Bukovoj Gredi obilježene su značajne obljetnice: 26. obljetnica Hrvatskog vijeća obrane i 13. obljetnica utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH. Jučer (04.04.) u poslijepodnevnim satima položeni su vijenci ispred središnjeg Spomen obilježja u Orašju održana je i sveta misa u crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju. U kino dvorani u Orašju održan je potom prigodan program uz nazočnost obitelji poginulih pripadnika HVO-a, invalida Domovinskog rata, pripadnika HVO-a, predstavnika crkve, zakonodavne i izvršne vlasti svih razina, braniteljskih udruga, Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga, predstavnika političkih stranaka i ostalih uzvanika.

  Pozdravne riječi dobrodošlice i prigodno obraćanje u znaku značajnih obljetnica uputio je predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić. -HVO je glavna oružana snaga Hrvata u BiH. Za vrijeme rata u BiH bili smo i ostali svi mi koji se, s tugom i ponosom, osobito na današnji dan, svake godine sjećamo brojnih žrtava položenih u ime svojeg naroda i svojeg identiteta, kao i uspostavljanja mira za buduće generacije. Budućnost se ne može graditi bez poznavanja prošlosti, i zato je naša spremnost i odlučnost, da nikada ne zaboravimo vrijeme kada smo se udružili pod istim ciljem stvaranja jednakopravne pozicije Hrvatskog naroda u BiH, čvrst dokaz da smo na dobrom putu da taj cilj i ostvarimo, istaknuo je premijer Klaić. Kratki prikaz o obrambenom i oslobodilačkom karakteru Domovinskoga rata, kazao je i Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH. Ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić u povodu obljetnica u izjavi za medije istaknuo je značaj jedinstva Hrvatskog naroda i na tom tragu, kazao je, treba promatrati i obilježavanje obljetnica HVO-a.- Pozitivni učinci utemeljenja HVO-a na poziciju Hrvatskog naroda u BiH osjećaju se i danas i ispoljavaju kroz jedinstvo Hrvatskog naroda ka ispunjavanju ciljeva koji su usmjereni na bolje i stabilnije pozicioniranje Hrvata u okviru jedinstvene BIH. Stoga je vrlo važno održavati tradiciju i spomen na sve branitelje koji su u okviru borbe za slobodu i opstojnost Hrvatskog naroda i same države BiH pod okriljem zastave HVO-a dali svoje živote, kazao je u povodu obljetnica ministar Kopić.

  Vojni orkestar OS BiH jutros rano Orašje je probudilo budnicom, a potom je svečanost preseljena u vojarnu „Sinovi Posavine“ u Bukovu Gredu na središnje okupljanje. U povodom obljetnica vijenci su položeni uz Spomen obilježje podignuto za poginule pripadnike postrojbe. Postrojavanjem ešalona i središnjom svečanošću u krugu vojarne „Sinovi Posavine“ u Bukovoj Gredi u Orašju završeno je dvodnevno obilježavanje 26. obljetnice utemeljenja HVO-a i 13. obljetnice 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH.

  Na svečanosti u vojarni „Sinovi Posavine“ bio je nazočan veliki broj dužnosnika svih razina vlasti, među kojima i član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, kojemu je i izvršen prijavak, zatim predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ministrica obrane BiH Marina Pendeš sa zamjenikom Seadom Jusićem, gen. bojnik Senad Mašović načelnik zajedničkog stožera OS BiH i brojni generali OS BiH, vojni biskup u BiH msgr.dr. Tomo Vukšić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja RH Nenad Križić, predsjednik Vlade ŽP i načelnici sve tri općine u ŽP, umirovljeni generali HVO-a, izaslanstva NATO-a i EUFOR-a i predstavnici vojno diplomatskog zbora akreditiranih u BiH. Posebno su pozdravljeni obitelji umrlih i nestalih, veterani Domovinskoga rata i predstavnici Udruga izniklih iz Domovinskoga rata. U pozdravnoj riječi u ime zapovjedništva 1.pješačke gardijske pukovnije OS BiH bojnik Mate Tomić je istaknuo da je cilj utemeljenja HVO-a bio stvoriti uvjete za opstanak, te izgradnju institucija koje će jamčiti sigurnost, prosperitet i ravnopravnost, kako Hrvata tako i drugih naroda u BiH.

  Akademik dr. Dragan Čović hrvatski član predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a u uvodu je naglasio da nije slučajno središnje obilježavanje značajnih obljetnica upravo u vojarni „Sinovi Posavine“. -U organiziranje prostora ŽP nastojali smo ugraditi sve atribute državotvornosti u ovaj prostor i on se vidi na svakom koraku. Mislim da to radimo na najprimjereniji način i u fiskalnoj problematici, posvetili smo tome krajnju pažnju zadnjih 7-8 godina. I kada sam ovdje razgovarao sa predstavnicima Vlade ŽP, to se na jasan način prepoznaje kao takvo. Želimo odavde iz vojarne poslati jasnu poruku jedinstva Hrvatskog naroda. HVO je u ratu obranio svoj dom i svoju domovinu BiH uz sve žrtve koje je podnio. Danas hrvatski narod i posebno njegovi politički predstavnici imaju, ja bih rekao, svetu obavezu slijediti taj put i ostvariti potpunu ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg sa Bošnjacima i Srbima. Vjerujem da kroz prostor Posavine i kroz ovu vojarnu u Posavini šaljemo jasno takvu poruku, naglasio je dr. Čović.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti