Više

  26. obljetnica osnutka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata

  Najčitanije

  Povodom obilježavanja 26. obljetnice osnutka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Herceg-Bosne, zajednica podružnica koju sačinjavaju podružnice Bos. Brod, Domaljevac-Šamac, Derventa, Modriča, Odžak, Orašje i Ravne Brčko danas (18.09.) položen je vijenac i zapaljene svijeće ispred Spomen obilježja u Orašju. Nakon polaganja vijenca župnik župe bl. Alojzija Stjepinca u Orašju fra Bono Kovačević izmolio je opijelo za poginule branitelje. Tim povodom izjave za medije dali su Marijan Kopić, ministar branitelja u Vladi ŽP i Marijan Arlović, predsjednik Zajednice podružnica udruga dragovoljaca i veterana HVO Županije Posavske.

  -Najprije želim čestitati ovu obljetnicu i istaknuti značaj udruga proisteklih iz Domovinskoga rata. Ministarstvo branitelja u svom prioritetu rada ima suradnju sa Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskog vijeća, te zajednički rješavamo sve aktualne probleme braniteljske populacije. Čast mi je da mogu pozdraviti sve veterane i dragovoljce Domovinskog rata koji i na početku Domovinskog rata nisu čekali ustroj institucija kako bi organizirali obranu svojih domova. Za obranu i današnju slobodu branitelji su dali ono najvrijednije, svoje živote i dijelove svojega tijela, zato je naša vječna obveza i dužno sjećanje na tu nesebičnu žrtvu, što smo danas i učinili polaganjem vijenca i paljenjem svijeća za sve branitelje koji su dali živote za obranu ovog područja, izjavio je Marijan Kopić, ministar branitelja u Vladi Županije Posavske.

  -Želim zaista čestitati današnju obljetnicu svim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane, ma gdje da su danas. Odlukom Vijeća Udruge dragovoljaca HVO Herceg-Bosne 02. rujna u Jablanici odlučili smo se da u svim županijskim središtima zapalimo svijeće, prisjetimo se naših poginulih branitelja, odamo dužni pijetet za sve poginule, nestale i umrle branitelje u Domovinskom ratu i poslije rata. Danas smo održali smo i sjednicu Vijeća Udruge dragovoljaca i veterana na kojoj smo se dotakli i problema živih branitelja, a to je i Zakona o razvojačenim braniteljima koji je donesen na razini Federacije 01.07. i koji je stupio na snagu 2019. godine. Druga problematika kojom smo se danas također bavili na sjednici Vijeća je bila i Zakon o dopunskim pravima branitelja u Županiji Posavskoj, izjavio je Marijan Arlović, predsjednik Zajednice podružnica udruga dragovoljaca i veterana HVO Županije Posavske. Izrazio je očekivanje da će ta zakonska rješenja popraviti status branitelja, te zahvalio Ministarstvu branitelja na suradnji i Vladi Županije Posavske na potpori u dosadašnjem radu.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti