Više

  27. obljetnica 4. Gmtbr HVO „Sinovi Posavine“

  Najčitanije

  4. Gardijska motorizirana brigade HVO-a „Sinovi Posavine“ kojoj je nasljednica. 3. pješačka bojna 6. pješačke brigade OS BiH, primjerenim je sadržajima danas (07.10.) obilježila 27. rođendan. U krugu vojarne u Bukovoj Gredi položeni su vijenci ispred Spomen obilježja podignutog za poginule pripadnike te brigade. Među gostima bili su predstavnici Udruga izniklih iz Domovinskoga rata, roditelji poginulih Sinova Posavine, predstavnici civilnih i vojnih struktura, crkve, ratni zapovjednici postrojbi, umirovljeni generali.

  Uz ostale sadržajima obilježavanja obljetnici bili su nazočni zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić, zamjenik načelnika zajedničkog stožera OS BiH za operacije general bojnik Ivica Jerkić, zapovjednik 1. pješačke pukovnije koja baštini naslijeđe postrojbi HVO-a brigadir Martin Pažin. Među predstavnicima županijskih institucija bio je i predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić. Nakon polaganja vijenaca sveta misa održana je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi koju je predvodio nadbiskup koadjutor mons. dr.Tomo Vukšić, vojni upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH.

  Predstavnicima medija obratili se ratni zapovjednik general Mato Bilonjić – Bomba koji je još jednom naglasio velike žrtve i domoljublje pripadnika 4. Gardijske motorizirane brigade HVO-a „Sinovi Posavine“ – Pripadnici postrojbe „Sinova Posavine“ išli su uvijek tamo gdje je natježe i pri tome nisu štedjeli sebe, svoje živote ili dijelove svojega tijela, a uspomene i ratne slike na to povijesno doba oživi upravo u ovo vrijeme. Obljetnice su važni događaji jer su to podsjetnice na herojsku povijest obrane, kazao je general Bilonjić.
  U izjavi za medije i brigadir Martin Pažin zapovjednik Prve pješačke gardijske pukovnije OS BiH smatra da unatoč protoku od 27. godina od utemeljenja postrojbe sjećanja još žive. – Ovo je istodobno vrijeme prisjećanja i na ostale postrojbe HVO-a koje su svojim personalom, materijalno-tehničkim sredstvima i iznad svega svojim iskustvom ušli u sastav 4. gardijske brigade HVO-a, a to su 101., 102., 103., 104., 105., 106., 107., 108. brigade i 115. brigada Tuzla Soli Hrvatskoga vijeća obrane, postrojbe koje su svojim iskustvenim dijelom ušli u sastav današnje slavljenice, naglasio je brigadir Pažin.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti