Više

  27. obljetnica “Boja na Galićima”

  Najčitanije

  U Oštroj Luki je 19.07.2019. g. obilježena 27. obljetnica “Boja na Galićima”. Svetom misom zadušnicom za poginule branitelje iz Domovinskoga rata iz Oštre Luke, ali i drugih područja u Posavini, u filijalnoj crkvi sv. Leopolda u Oštroj Luci započeo je program obilježavanja 27. obljetnice „Boja na Galićima“. Predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, županijska, općinska, izaslanstva mjesnih zajednica Oštre Luke i Tolise, predstavnici grada Kutine i izaslanstva političkih stranaka, položili su vijence i zapalili svijeće ispred središnjeg Spomen obilježja u Oštroj Luci.

  -Danas smo se okupili u povodu 27. obljetnice „Boja na Galićima“, jednog od najvažnijih datuma obrane ovoga prostora u Domovinskom ratu, kada je život izgubilo pet hrabrih branitelja, a inače iz ovog mjesta je ukupno 36 branitelja dalo svoje živote. Tradicionalno se na današnji dan ovdje okupljamo, ne samo mještani Oštre Luke nego i naše općine i županije. Želimo odati priznanje i zahvalnost ljudima koji su 1992. godine bili spremni s jako slabim naoružanjem stati pred puno jačeg neprijatelja i braniti se nadljudskim naporima, najmanje što možemo napraviti je to da dođemo ovdje i da im se zahvalimo. Nažalost, ovo selo i dalje trpi posljedice Domovinskog rata i vidi se da je i dalje u tijeku obnova, ali iako je cijelo selo obranjeno, ono je nepravedno Dejtonskom crtom podijeljeno na dva dijela. To je velika nepravda, nemar onih koji su crtali granice, nisu križali samo zemlju nego su križali ljude i vjerujem da će se to ispraviti i da ćemo jako brzo i administrativno ovo mjesto imati kompletno. Kako je župnik rekao, znači mi i mladi koji su budućnost ovog prostora moramo crpiti snagu u hrabrosti branitelja, koji su ovo ovdje čuvali i sačuvali, za izazove koje imamo danas. I vjerujem da ćemo tu snagu naći i da ćemo ovaj prostor učiniti još perspektivnijim, boljim i kvalitetnijim za život, rekao je predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić.


  -Zapamtimo prošlost, a brinimo se za našu budućnost i budućnost naše djece. Svim braniteljima 1. bojne 106. HVO brigade, koji su po cijenu života stali u obranu Oštre Luke, gdje se krvlju i životima branila rodna gruda i domovina, želim iskazati zahvalu i poštovanje. Budimo ponosni na sve ono što smo skupa učinili za domovinu, vjeru, dom i obitelj, izjavio je Marijan Kopić, ministar branitelja u Vladi Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti