Više

  28. obljetnica pada grada heroja Vukovara

  Najčitanije

  Danas 18. studeni datum je u znaku sjećanja na veliku Vukovarsku tragediju i bolna sjećanja na herojstva obrane i ogromne žrtve grada heroja. Danas se velikim pietetom prisjećamo se tužnu 28. obljetnicu i tragediju koju je na današnji dan 1991.g. pretpio Grad heroj. Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice, te kolonom sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, Vukovarci ali i cijela Hrvatska i Hrvati u BiH prisjećaju se sloma obrane Vukovara, najbolnijih dana u novijoj povijesti toga grada. Prema popisu koji je sastavio Franjevački samostan u Vukovaru, nakon dvogodišnjeg prikupljanja podataka o stradalima u obrani Vukovara, tijekom agresije stradalo je 2.717 branitelj i civil.

  Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR H-B, podružnica Orašje organizirala je „Kolonu sjećanja Orašje – Vukovar“, dvanaestu godinu za redom. –U Vukovaru su počinjeni najveći zločini poslije II Svjetskog rata u Europi i ovo je naša mala žrtva, ali čvrsta poveznica Orašja i Vukovara, kojom čuvamo uspomene na sve poginule i nestale branitelje i civile, stradale od agresorske ruke, kazao je ministar Kopić, koji je po peti put u Koloni sjećanja. U toj su Koloni sjećanja na žrtve Vukovara 1991. g., od Bolnice do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata nazočni i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Županije Posavske. Uz velik broj branitelja i građana iz svih krajeva Hrvatske su i branitelji, pripadnici postrojbi HVO-a koje su branile Bosansku Posavinu, te branitelji s područja sve tri općine Županije Posavske.

  Na području sve tri općine Županije Posavske uz prometnice, uz Spomen obilježja i ispred domova od sinoć se pale svijeće, i tako izražava pietet i poštovanje prema gradu heroju Vukovaru.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti