Više

  29. obljetnica 102. HVO brigade Odžak i 104. HVO brigade Domaljevac-Šamac

  Najčitanije

  Dvije brigade HVO-a 17.04.2021. godine su obilježile 29 godina od osnutka. To su 102. HVO brigada Odžak i 104. HVO brigada Domaljevac- Šamac. Tim je povodom ministar branitelja u Vladi Županije Posavske Marijan Kopić uputio prigodne riječi u povodu značajnih datuma iz Domovinskoga rata.

  -U ime Vlade Županije Posavske i svoje osobno čestitam 29. obljetnicu 102. HVO brigadi i 104. HVO brigadi. Nikada nećemo dozvoliti da bude iskrivljeno slovo naše herojske obrane ovoga krvlju natopljenog posavskog kraja. Vječno ćemo se sjećati života naših branitelja koji su živote dali za svetu zadaću u obrani naših domova. Na obljetnicama se prisjećamo ratnih dana kako bi održali tradiciju kulture sjećanja na herojske dane obrane Posavine, poručio je ministar branitelja Marijan Kopić.

  Vijence su uz Spomen obilježje u Domaljevcu položila brojna izaslanstva, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, županijskih i općinskih institucija, vojske, policije i stranačka izaslanstva. Održana je i Svečana akademija „104. HVO jučer, danas, sutra“ u Hrvatskom domu. Prigodna obraćanja tijekom svečane akademije u Domaljevcu uputili su načelnik Općine Stjepan Piljić, ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić, pukovnik Željko Radovanović izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra branitelja Tome Medveda. i jedan od ratnih zapovjednika Joso Leovac-Los.
  104. HVO brigada brojala je oko 2000 pripadnika, 158 branitelja je živote položilo za obranu svojih domova, a njih oko 700 je ranjeno.

  Povodom 29. obljetnice 102. odžačke brigade HVO-a, izaslanstvo brigade, predvođeno ratnim zapovjednikom Tomislavom Božićem, predstavnici udruga branitelja i veterana Domovinskog rata, ministar branitelja Marijan Kopić, načelnica Općine Odžak Nada Ćulap, predstavnici vojske i policije položili su vijence i zapalili svijeće u središtu Odžaka ispred spomen obilježja poginulim braniteljima. Tijekom Domovinskog rata kroz 102. odžačku brigadu HVO-a prošlo je 3200 branitelja, poginulo je njih 145, a 500 ranjeno od kojih je 315 trajnih invalida.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti