Više

  30. obljetnica „Boja na Galićima“

  Najčitanije

  U Oštroj Luki je jučer (19.7.2022. g.) primjerenim sadržajima obilježena 30. obljetnica značajnog datuma iz Domovinskoga rata „Boja na Galićima“, uz pokroviteljstvo Vlade Županije Posavske.
  Središnji dio obilježavanja obljetnice započeo je svetom misom u filijalnoj crkvi sv. Leopolda Mandića za poginule i umrle branitelje koju je predvodio župnik vlč. Zlatko Ivkić. Potom je upriličen Mimohod od crkve do središnjeg Spomen obilježja gdje su brojna izaslanstva položila vijence i upalila svijeće. Obljetnici su nazočili zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Mijo Matanović, predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić, predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja ŽP Dragutin Živković, gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić, predsjednik Gradskog vijeća Orašje Stanko Vincetić, pomoćnik ministra branitelja ŽP Drago Kopić, predsjednik Zajednice podružnica Udruga dragovoljaca i veterana HVO Županije Posavske Marijan Arlović, predsjednik Udruge dragovoljaca iz domovinskog rata Oštra Luka Josip Pejić, predstavnici mjesnih zajednica Oštra Luka i Tolisa, te braniteljskih udruga.


  -Danas nakon 30 godina sjećamo se onih najhrabrijih koji su bili spremni dati živote za našu slobodu i, kako je župnik rekao na misi, želimo crpit snagu iz te njihove hrabrosti za sve naše današnje izazove, nas kao naroda koji se bori za svoju ravnopravnost u Bosni i Hercegovini, te onih ljudi koji žive na ovom području i koji imaju puno izazova kad je u pitanju egzistencija i svi problemi koje imamo kao posljedice covida i rata u Ukrajini. Uvijek se želimo zahvaliti i sjetiti najhrabrijih mještana Oštre Luke i Tolise koji su na današnji dan zajedno sa svim svojim prijateljima i suborcima izvojevali veliku i najvažniju pobjedu u 1992. godini kojom je u biti spriječeno napredovanje neprijatelja i osigurano da se ovaj prostor stabilizira u obrani i evo održi sve do 1995. godine, rekao je predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić.


  U Domu kulture je održan domjenak za sve nazočne, na kojem je prikazan kratkometražni film o Boju na Galićima i braniteljima 1. bojne Oštra Luka, čiji snimci datiraju iz 1992. godine. U završnom programu od 20 sati održana je tradicionalna zabavna večer „Lila, lila uoči Ilina“.
  Povodom jubilarne obljetnice Organizacijski odbor je pripremio bogat trodnevni program. U subotu 16. srpnja je održan „Gastro fest“, a u nedjelju 17. srpnja „Sportske igre i druženja branitelja“.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti