Više

  30. obljetnica vojne akcije Lijeskovac pripadnika 104. HVO brigade

  Najčitanije

  Danas je trideseta obljetnica vojne akcije pripadnika 104. HVO brigade kojom je oslobođen Lijeskovac i područje osnovne škole u Grebnicama. Udruge proistekle iz Domovinskoga rata općine Domaljevac Šamac organizirale su prigodne sadržaje u znaku sjećanja na poginule branitelje 104. HVO brigade i značajne obljetnice važne akcije koja je, tvrdi Slavko Matić, ratni načelnik stožera i zamjenik zapovjednika 104. brigade HVO, bila prekretnica u daljnjem toku Domovinskoga rata na tom području.

  -Riječ je o 19. kolovozu 1992.godine kada smo uspješno izveli vojnu akciju i oslobodili dio Grebnica, dobar dio Lijeskovca, zavladali prostorom osnovne škole, pomjerili našu crtu obrane, i iz jedne nepovoljne pozicije u kojoj je gotovo u cijelosti Grebnice nadzirao srpski agresor, pomjerili na puno povoljniju crtu koja se više nije pomjerala niti metra, pojašnjava Matić.

  Uz taj datum mještane veže i tužno sjećanje na šest stradalih branitelja koji su položili svoje živote za obranu svojih domova i tog dijela Posavine. U spomen na poginule branitelje služena je sveta misa u crkvi sv. Jakova Markijskog u Grebnicama koju je predvodio župnik fra Anto Pušeljić, dekan šamačkoga dekanata i župnik župe Domaljevac. U dostojanstvenom mimohodu branitelja, izaslanstva Udruga iz Domovinskog rata, Vlade ŽP i općine Domaljevac-Šamac stigla su do Trga branitelja u Grebnicama gdje su uz Spomen obillježje položili vijence i upalili svijeće. Obilježavanje obljetnice organizirale su Udruge proistekle iz Domovinskoga rata općine Domaljevac-Šamac. Svim je sadržajima uz ostale predstavnike županijskih i općinskih institucija bili su predsjednik Skupštine i Vlade Županije Posavske Blaž Župarić i Đuro Topić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti