Više

  31. obljetnica „Boj na Galića“

  Najčitanije

  U Oštroj Luki je jučer (19.7.2023. g.) primjerenim sadržajima obilježena 31. obljetnica značajnog datuma iz Domovinskoga rata „Boj na Galića“. Program obilježavanja 31. obljetnice “Boj na Galića” počeo je svetom misom zadušnicom u Filijalnoj crkvi sv. Leopolda Mandića, koju je predvodio župnik vlč. Zlatko Ivkić. Potom je uslijedio mimohod do Spomenika gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće, u znak pijeteta i zahvalnosti onima koji danas više nisu s nama. Vijence su položila izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, predsjednici Skupštine i Vlade ŽP Blaž Župarić i Đuro Topić s članovima Vlade, među kojima je bio i ministar branitelja Ilija Mišković, predsjednik Gradskog vijeća Orašja Stanko Vincetić i gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić, predstavnici Organizacijskog odbora i Mjesne zajednice Oštra Luka, te mjesnih zajednica Tolisa i Vidovice.
  -Ova je obljetnica od iznimnog značaja za Oštru Luku, Grad Orašje i za ostatak Bosanske Posavine. Današnji datum iz 1992. g. je težak dan u kojem je stradalo pet branitelja, a na desetine ranjenih. Do poslijepodnevnih sati jedan dio Galića je izgubljen, a nakon par sati snažne obrambene borbe je vraćen i zadržan, a neprijatelju naneseni veliki gubitci tako da ta bitka ostaje presudna za nas. To su bili početci ratne 1992. godine kada još nismo imali ratna iskustva ni naoružanje, ali snaga volje, htijenja i želje da se sačuva svoje, obitelj i vjera prevladali su i snagu koju smo tada imali nitko nije bio u stanju poraziti. Prošlost se ne može mijenjati, ali sadašnjost može i želimo poručiti svim mladima i budućim generacijama da ta prošlost koja je bila jako snažna i svijetla i odlučila sudbinu opstanka na ovim prostorima ne može se dovesti u pitanje i biti zaboravljena, rekao je Josip Pejić,predsjednik Kluba UDiVDR-a Oštra Luka.

  -Svake godine na današnji dan se sjećamo onih koji su bili tada najhrabriji, koji su dali svoje živote i dijelove svog tijela za slobodu. Ova je bitka na neki način bila prekretnica u Domovinskome ratu u kojoj smo pokazali da se možemo oduprijeti tada značajno jačem i nadmoćnijem neprijatelju i iz te njihove hrabrosti, volje i pobjede želimo dati punu snagu i nositi se s izazovima koji su danas pred nama, pogotovo za ovo mjesto koje i dalje ima problema s daytonskom crtom i svim onim što opterećuje svakodnevni život ovih ljudi. Vlada Županije Posavske planira u drugoj polovini godine unaprijediti Zakon o dopunskim pravima branitelja, tako bi dodatno povećali naknadu za branitelje koji su neuposleni i osigurali besplatnu zdravstvenu skrb i na primarnom nivou, rekao je predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić.
  Nakon polaganja vijenaca i opijela, u mjesnom Domu kulture upriličen je zajednički ručak. Program obilježavanja obljetnice zavšava se u nedjelju 23. srpnja Danom branitelja i gastro festom na Rovovima u Oštroj Luki.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti