Više

  37. sjednica Vlade Županije Posavske

  Najčitanije

  Uz predsjedanje Đure Topića, predsjednika Vlade Županije Posavske u Orašju je danas (13.12.) održana 37. sjednica Vlade ŽP.
  PRIJEDLOG PRORAČUNA ŽUPANIJE POSAVSKE ZA 2024. g.
  Vlada Županije Posavske razmatrala je i usvojila Prijedlog proračuna Županije Posavske za 2024. g.
  Sukladno Zakonu o proračunima u Federaciji BiH, Ministarstvo financija Županije Posavske je koncem kolovoza 2023. godine pokrenulo proces izrade Proračuna Županije Posavske za 2024. g. Nakon analize i konsolidacije prikupljenih proračunskih zahtjeva, te obavljenih razgovora s predstavnicima proračunskih korisnika, sačinjen je i Vladi Županije Posavske upućen na razmatranje, Nacrt Proračuna Županije Posavske za 2024. g. kojeg je na zasjedanju Vlade ŽP dodatno obrazložio ministar financija Mijo Stanić.
  Proračun Županije Posavske za 2024. godinu veći je od Proračuna Županije Posavske za 2023. godinu za 2,37% i iznosi 66.987.000,00 KM. Proračunom za 2024. godinu planirani su jednaki ukupni iznosi prihoda, primitaka i financiranja, te rashoda i izdataka.
  Dokument će biti proslijeđen u skupštinsku proceduru na razmatranje zastupnicima Skupštine Županije Posavske.
  -Prioritet Vlade Županije Posavske je proračunska financijska stabilnost. Planirano je dostatno sredstava za razvojne grantove i kapitalne projekte. Također će se s razina socijalnih prava kao i prava koja ostvaruju branitelji i uposlenici proračunskih korisnika, održati na ovogodišnjoj razini. Očekujem također od ministara već na samom početku nove godine projekte, nove ideje i mjere, neki su od naglasaka predsjednika Vlade ŽP Đure Topića.
  Usvojen je i Prijedlog zakona o izvršavanju proračuna Županije Posavske za 2024. g. kojim se, uz ostalo, utvrđuje se struktura prihoda i primitaka, te rashoda i izdataka Proračuna Županije Posavske za 2024. godinu i njegovo izvršavanje.
  Oba dokumenta se prosljeđuju u skupštinsku proceduru.
  FINANCIJSKI PLANOVI SLUŽBI I ZAVODA
  Županijska Vlada je razmatrala i usvojila zaključkom tri financijska plana za 2024. g.: Službe za upošljavanje Županije Posavske, Zavoda zdravstvenog osiguranja Županije Posavske i Zavoda za javno zdravstvo Županije Posavske. Financijske su planove obrazložili ravnatelji ustanova.
  Kada su u pitanju povećanja planiranih sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Županije Posavske, ona će biti usmjerena prema povećanja prava osiguranika i potpori radu zdravstvenih ustanova u Županiji Posavskoj, naglašeno je tijekom zasjedanja.
  Dokumenti se upućuje Skupštini Županije Posavske na daljnje postupanje.
  ZA ZDRAVSTVENE USTANOVE
  Vlada Županije Posavske usvojila je Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2023. godinu zdravstvenim ustanovama u Županiji Posavskoj u ukupnom iznosu od 531.500,00 KM, u svrhu sufinanciranja investicijskog i tekućeg održavanja zdravstvenih ustanova – prostora, medicinske i nemedicinske opreme.
  – Dom zdravlja Orašje 200.000,00 KM
  – Županijska bolnica Orašje 131.500,00 KM
  – Dom zdravlja Odžak 100.000,00 KM
  – Dom zdravlja Domaljevac Šamac 50.000,00 KM
  – Zavod za javno zdravstvo 50.000,00 KM
  NEPROFITNIM ORGANIZACIJAMA
  Usvojena je Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije Posavske
  za 2023. godinu Vladi Županije Posavske u svrhu financijske potpore neprofitnim organizacijama i udrugama građana za nabavku osnovnih prehrambenih i higijenskih paketa socijalno ugroženim kategorijama stanovnika u ukupnom iznosu od 11.000,00 KM.
  ODLUKE
  Usvojena je Odluka o odobravanju uplate doprinosa za beneficirani staž za razdoblje 01.01.1994.-31.12.1995. godine kojom se odobrava uplata dospjele, a neizmirene obveze prema tri uposlenika MUP-a Županije Posavske na ime doprinosa za beneficirani staž za navedeno razdoblje, a koji su obavljali poslove policijskih službenika na kojima se 12 mjeseci staža u efektivnom trajanju računa kao 16 mjeseci staža. Isti ispunjavaju uvjete za odlazak u mirovinu 31.12.2023. g.
  Odlukom su odobrena financijska sredstva Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske u ukupnom iznosu od 2.000,00 KM u svrhu financijske potpore HOK Magic Ice Domaljevac za organizaciju finala odbojkaškog Kupa FBiH.
  Odobrena su proračunska sredstva u svrhu financijske potpore za čišćenje šumskih puteva od korova i smeća u okviru sredstava Granta nižim razinama vlasti za Mjesnu zajednicu Donja Mahala (3.000,00 KM).
  Usvojena je Odluka o utvrđivanju visine blagdanske naknade uposlenika korisnika Proračuna Županije Posavske za 2023. godinu u iznosu od 350,00 KM.
  NERADNI DANI
  Donesenim zaključkom proglašeni su neradni dani na području Županije Posavske povodom obilježavanja božićnih i novogodišnjih blagdana:
  – ponedjeljak 25. prosinac 2023. godine (Božić),
  – utorak 26. prosinac 2023. godine,
  – ponedjeljak 1. siječanj 2024. godine (Nova godina) i
  – subota 6. siječanj 2024. godine (Sveta tri kralja).
  Neradni dani se odnose na uposlene u tijelima uprave, poduzećima i drugim pravnim osobama na području Županije Posavske.  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti