Više

  6. press konferencija Vlade ŽP

  Najčitanije

  Nakon zasjedanja 27. Vlade ŽP predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, ministrica financija Nada Ćulap i ministar gospodarstva i prostornog uređenja Dragutin Živković održali su jučer press konferenciju na kojoj su predstavnicima medija obrazložili donesene odluke i odgovarali na pitanja novinara. Najviše riječi bilo je o obrazloženju financijskih dokumenata, zakonskim rješenjima i Javnim pozivima poduzetnicima, obrtnicima i zadrugama.

  -Na zasjedanju Vlade donijeli smo nekoliko bitnih odluka, odnosno, pripremili smo nekoliko materijala za sjednicu Skupštine ŽP. Naglašavam izmjene i dopune proračuna za 2019. g. u kojima smo uspjeli, što kroz povećanje dijela prihoda, što kroz uštede u radu administracije ili proračunskih korisnika, postići mogućnost za povećanje grantova, prije svega za poduzetništvo i zdravstvo, te za kapitalni grant koji bi trebalo dodatno pomoći ovim oblastima za koje smo se dogovorili da su prioritetni s obzirom na potrebe i na iskazani interes, ali isto tako i na potrebu daljeg razvoja i ulaganja u kapitalne objekte na području Županije Posavske, naglasio je predsjednik Topić. Pojasnio je i predložene izmjene i dopune zakona o organizaciji i djelokrugu tijela uprave i upravnih organizacija Županije Posavske kojima bi se, kazao je, doprinijelo efikasnijem i učinkovitijem radu ministarstava. -Utvrdili smo i kriterije za dodjelu 28 stipendija redovnim studentima na području Županije Posavske, te donijeli odluku o povećanju dječjeg doplatka od 01.11. s 40 na 45 KM s ciljem da taj trend povećanja svake godine, kad je u pitanju dječji doplatak, i dalje pratimo. Vjerujem da ćemo uskoro biti u mogućnosti širiti obuhvat, odnosno starosnu dob djece korisnika ove naknade, kazao je uz ostalo predsjednik Vlade Topić.

  Ministrica financija Nada Ćulap pojasnila je financijska kretanja i stanje proračunskih sredstava te kako su raspoređena.-Proračun je uvećan za 739.000,00 KM u svojim proračunskim prihodima, a prihodi od poreza i neporezni prihodi kretali su se sukladno onome što smo predvidjeli. Grantovi i donacije s drugih razina vlasti povećani su u svom iznosu od 450.000,00 KM, kapitalni grantovi koje smo dobili na osnovu natječaja na koje su se javljali naši proračunski korisnici uvećani su za 224.000,00 KM. Rashode smo povećali na stavci tekuće pričuve Vlade jer smo ove godine imali vremenske nepogode na području Županije Posavske, te smo pomoć usmjerili za te namjene našim općinama. Uštedjeli smo na plaćama i naknadama troškova uposlenih i analogno tome i na doprinosima poslodavaca i ostalih doprinosa jer smo temeljem politike koju provodi ova Vlada išli dosta restriktivno i nismo išli s upošljavanjem tako da je broj uposlenika koji smo planirali proračunom za 2019. godinu manji za 12 uposlenika za 2019. godinu. Mi se nadamo da je sve realno ono što smo predvidjeli, te se nadamo da su izmjene i dopune proračuna u smjeru razvitka naše zajednice, kazala je uz ostalo ministrica Ćulap.

  Značajan broj točaka sjednice Vlade odnosio se na djelokrug Ministarstva gospodarstva i prostornog uređenja i raspisane Javne pozive koji se tiču šest programa ključnih za sufinanciranje gospodarstva na području ŽP. -Sredstva iz ovog granta u iznosu od milijun KM, nisu u cijelosti utrošena, te je Vlada usvojila izmjene i dopune odluke čime su stvoreni preduvjeti da raspišemo novi Javni poziv koji će obuhvatiti 3 programa, a to su: Program sufinanciranja kamata na investicijske kredite i kredite za nabavku obrtnih sredstava, program za sufinanciranje troškova nabavke osnovnih sredstava i program za sufinanciranje razvoja zadruga na području ŽP, kazao je ministar Dragutin Živković te naglasio činjenicu da Županija Posavska sa 3% izdvajanja sredstava za gospodarstvo, najviše u Federaciji izdvaja za te namjene u odnosu na iznos proračuna.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti