Više

  85. sjednica Vlade Županije Posavske

  Najčitanije

  Uz predsjedanje predsjednika Vlade Županije Posavske Đure Topića, danas (20.05.2021. g.) u Orašju je održana 85. sjednica Vlade na kojoj je razmatrana i usvojena Informacija o epidemiološkom stanju u Županiji Posavskoj kao i Zaključak o usvajanju Zapovijedi kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike Županije Posavske.
  POBOLJŠANA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA
  Ministar zdravstva i socijalne politike Damir Živković informirao je Vladu u epidemiološkoj situaciji na području Županije Posavske koja se poboljšala s obzirom na smanjenje svih parametara koji prate broj oboljelih od koronavirusa.- Prema trenutnim podacima, a zaključno sa danom 19.05.2021. godine, na području Županije Posavske je testirano 5482 uzorka od čega je koronavirus potvrđen kod 1771 osobe. Za sada su se oporavile 1632 osobe, a iste su uspješno izliječene, dok su 102 osobe nažalost preminule. Aktivno je 37 slučajeva. Prema informaciji Zavoda za javno zdravstvo Županije Posavske u samoizolaciji se nalaze 52 osobe. U Županijskoj bolnici u Orašju na COVID odjelu se nalaze 4 pacijenta te 7 pacijenata na post-COVID odjelu. Postupak cijepljenja se provodi sukladno Planu cijepljenja protiv COVID-19 za Županiju Posavsku. Do sada je u Županiju Posavsku stiglo 1943 doze cjepiva. Tjedna incidenca zaraze SARS-CoV-2 virusom iznosi 58 na 100 000 stanovnika što je značajno poboljšanje naspram incidence od 420 koliko je iznosila prije 30 dana na području Županije Posavske, pojasnio je ministar Živković koji je ujedno predsjednik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike ŽP.
  NOVE ZAPOVIJEDI KRIZNOG STOŽERA
  S obzirom na poboljšano epidemiološko stanje Krizni stožer Ministarstva zdravstva i socijalne politike Županije Posavske na 67. sjednici, održanoj dana 19.05.2021. godine pripremio je nove Zapovijedi za sprječavanje i širenje zaraze koronavirusom na području Županije Posavske, a koje je danas Vlada ŽP usvojila.
  ŽUPANIJSKA BOLNICA STUP OBRANE PROTIV COVIDA
  Tijekom zasjedanja županijske Vlade usvojena su financijska, izvještajna i planska dokumenta županijskih institucija. Usvojeno je Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja Županije Posavske za 2020. godinu i Izvješće o radu Zavoda zdravstvenog osiguranja Županije Posavske u prošloj godini koje je dodatno obrazložio ravnatelj Josip Vidović.Poslovnu smo godinu, kazao je ravnatelj Vidović, završili sa uravnoteženim proračunom. Naglasio je značajno smanjenje financijske stavke za upućivanje pacijenata u druge ustanove izvan Županije Posavske.

  Zaključkom je usvojeno Izvješće o radu i financijskom poslovanju za 2020. godinu Županijske bolnice u Orašju kao i Plan i program rada za 2021. godinu Županijske bolnice u Orašju koje je dodatno obrazložio ravnatelj Županijske bolnice prim. dr.med. Perica Jelečević. -Samo je jedan pacijent upućen prema Tuzli što dovoljno govori o uspješnosti borbe protiv kovida kao teškom zdravstvenom izazovu. U prošloj je godini 1692 pacijenata hospitalizirano, a kroz operativni program prošlo je 370 pacijenata, pojasnio je uz ostale pokazatelje dr. Jelečević te naglasio uspješan projekt osiguranja dostupnosti novog CT uređaja i digitalizacije rentgen odjela. Ministar Živković je pohvalila rad Županijske bolnice koja je u teško covid vrijeme podnijela glavni teret u obrani protiv pandemije, te osobito ravnatelja dr. Jelečevića čiji je značajan doprinos u organiziranju rada ustanove u teškim uvjetima i kao člana Kriznog stožera. Izvještaj, financijska i plansko-programska dokumenta razmatranih institucija proslijeđuju se u Skupštinu Županije Posavske na daljnje postupanje.
  POTPORE U POLJOPRIVREDI
  Usvojena je Odluka o vrsti, temeljnim kriterijima, načinu ostvarivanja novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, sufinanciranju mjera zdravstvene zaštite i ostalim potporama za 2021. godinu. Ovom Odlukom detaljno se propisuju vrste novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, vrste potpora za provođenje mjera zdravstvene zaštite i vrste ostalih potpora, sa kriterijima raspodjele sredstava za 2021. godinu i način njihovog trošenja. Odlukom se također definiraju mehanizmi kontrole, procedura isplate novčanih potpora, a što će omogućiti bolji uvid u isplate novčanih potpora, te povećati transparentnost rada Ministarstva. Sredstva za provedbu ove Odluke osigurana su u okviru Proračuna Županije Posavske za 2021. godinu. Grant za poljoprivredu je u ukupnom iznosu od 1.050.000,00 KM.
  MUP (UNIFORME, OPREMA, INFORMATIZACIJA)
  Vlada ŽP dala je suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova Županije Posavske za provođenje postupka javne nabave usluga – usluge održavanja softvera za analizu prometa RENATA. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 24.000,00KM, bez uračunatog PDV-a.
  Usvojena je Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova Županije Posavske za provođenje postupka javne nabave radova – uniformi i opreme za policijske službenike. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 86.000,00KM, bez uračunatog PDV-a. Javna nabava obuhvaća nabavu 135 kompleta zimskih policijskih uniformi za policijske službenike te policijsku opremu.
  ZA PRIJEVOZ UČENIKA , PROJEKT GRIJANJA U OŠ U ODŽAKU
  Usvojena je Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2021. godinu općini Domaljevac – Šamac, općini Odžak i općini Orašje na ime sufinanciranja prijevoza učenika u osnovnim i srednjim školama na području Županije Posavske za travanj u školskoj 2020./2021. godini. Odobreno je izdvajanje sredstava u iznosu od 28.927,20 KM (općini Domaljevac-Šamac, u iznosu od 4.012.50 KM, općini Odžak, u iznosu od 16.553,10 KM i općini Orašje, u iznosu od 8.361,60 KM).
  Usvojena je Odluka o davanju suglasnosti Osnovnoj Školi Vladimira Nazora u Odžaku za provođenje javne nabave radova – Instalacija grijanja u objektu športske dvorane. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 15.000,00 KM bez uračunatog PDV-a.
  Odobrena su proračunska sredstva Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske u ukupnom iznosu od 4.200,00 KM u svrhu financijske pomoći radiopostajama.
  GRANT ZA ZAŠTITU OD PRIRODNIH I DRUGIH NESREĆA
  Vlada ŽP donijela Odluku o usvajanju Izmjena Programa utroška sredstava utvrđenih Proračunom Županije Posavske za 2021. godinu na poziciji Grant za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća (odnose se na visinu sredstava u ukupnom iznosu i to umjesto 65.000,00 KM smanjuje se iznos na 60.000,00 KM).
  Usvojena je i Odluka o odobravanju izdvajanju sredstava utvrđenih Proračunom Županije Posavske za 2021. godinu na poziciji Grant za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća. za provođenje preventivnih mjera zaštite i spašavanja na području Županije Posavske u iznosu od 45.000,00 KM, i za pružanje financijske potpore općinama u ostvarivanju njihovih zadataka zaštite i spašavanja i za druge potrebe zaštite i spašavanja sukladno Zakonu i drugim propisima u iznosu od 15.000,00 KM.
  IMENOVANJE
  Usvojen je Zaključak o davanju prethodne suglasnosti za imenovanje ravnatelja Službe za upošljavanje Županije Posavske. Dana je suglasnost Upravnom vijeću Službe za upošljavanje Županije Posavske za imenovanje Luke Jurića, dipl. novinara, na dužnost ravnatelja Službe za upošljavanje Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti