Više

  91. sjednica Vlade Županije Posavske

  Najčitanije

  Uz predsjedanje predsjednika Vlade Županije Posavske Đure Topića, danas (15.07.2021. g.) održana je 91. sjednica Vlade ŽP.
  VODOPRIVREDA
  Usvojena je Odluka o odobravanju korištenja sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2021. godinu iz Kapitalnog granta za vodoprivredu Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske u iznosu od 150.000,00 KM, a predviđeno je financiranje izgradnje, rekonstrukcije ili sanacije vodovodnih/kanalizacijskih mreža na prostoru općina u Županiji Posavskoj.
  ZDRAVSTVENE USTANOVE
  Usvojena je Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2021. godinu zdravstvenim ustanovama u Županiji Posavskoj na ime pokrića izdataka za održavanje tekuće likvidnosti u iznosu od 84.500,00 KM, kako slijedi:
  -Županijska bolnica u Orašju 45.000,00 KM
  -Dom zdravlja Orašje 15.250,00KM
  -Dom zdravlja Odžak 17.750,00 KM
  -Dom zdravlja Domaljevac-Šamac 3.250,00 KM
  -Zavod za javno zdravstvo Orašje 3.250,00 KM.
  UTOPLJAVANJE ŠKOLSKIH OBJEKATA
  Usvojene su odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske za provođenje postupka javne nabave radova i to za provođenje postupka javne nabave radova utopljavanja učioničkih radionica na objektu Srednje škole Pere Zečevića u Odžaku procijenjene vrijednosti 86.000,00 KM i za provođenje postupka javne nabave radova Osnovne škole Stjepana Radića u Boku za utopljavanje objekta područne škole u Matićima procijenjene vrijednosti 61.500,00 KM. Projekti se sufinanciraju sredstvima Federalnog ministarstva prostornog uređenja.
  SUFINANCIRANJE PRIJEVOZA UČENIKA
  Vlada Županije Posavske usvojila je Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2021. godinu općini Domaljevac-Šamac, općini Orašje i općini Odžak na ime sufinanciranja prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola s područja Županije Posavske za lipanj u školskoj 2020./2021. godini u iznosu od 22.494,34 KM.
  NABAVA UDŽBENIKA
  Usvojenom Odlukom o unosu i raspoređivanju transfera u Proračun Županije Posavske za 2020. godinu odobrava se unos sredstava od 7.830,00 KM, temeljem ”Ugovora o financiranju/sufinanciranju nabave besplatnih udžbenika za učenike šestih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe“, zaključenog između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske.
  Usvojena je i Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske za provođenje postupka javne nabave roba – udžbenika za učenike šestih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe, procijenjena vrijednost javne nabave je 9.000,00 KM.
  KULTURNI PROGRAMI I AKTIVNOSTI
  Vlada je odobrila izdvajanje sredstava u iznosu od 12.000,00 KM na ime realizacije kulturnih programa i aktivnosti, odobrava se izdvajanje sredstava u iznosu od 12.000,00 KM, kako slijedi:
  -Centar za kulturu Odžak, u iznosu od 6.000,00 KM, za financiranje tradicionalne kulturne manifestacije pod nazivom „Posavsko Kolo“,
  -Kulturno umjetničko društvo „Mladost“ Domaljevac, u iznosu od 5.000,00 KM, za financiranje tradicionalne kulturne manifestacije pod nazivom ”Domaljevačka tkanica,
  -Mjesna zajednica Bazik, u iznosu od 1.000,00 KM, za financiranje organiziranja koncerta etno glazbe.
  NACRT STRATEGIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE
  Nacrt Strategije za borbu protiv korupcije za razdoblje 2021.-2024. godine i Akcijski plan za provedbu Strategije za borbu protiv korupcije u Županiji Posavskoj za razdoblje 2021.-2024. godine predstavila je Ivanka Stanić, predsjednica radne skupine za izradu.
  Strategija je fokusirana na prevenciju korupcije kroz detekciju korupcijskih rizika i uklanjanje preostalih zakonodavnih i institucionalnih nedostataka te promovira integritet i transparentnost u radu državnih tijela, stavljajući naglasak na odgovornost osoba na javnim funkcijama.
  Akcijski plan će biti sredstvo operacionalizacije i provedbe Strategije te omogućiti strukturiran pregled aktivnosti potrebnih za provedbu Strategije u određenom razdoblju.
  OSTALO
  Na 91. sjednici Vlade ŽP usvojene su i odluke: Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2021. godinu Ministarstvu financija Županije Posavske za Mjesnu zajednicu Oštra Luka u ukupnom iznosu od 3.000,00 KM u svrhu financijske potpore za organizaciju i provođenje 29. obljetnice „Boj na Galića“ i Odluka o utvrđivanju visine naknade na ime regresa za korištenje godišnjeg odmora uposlenika korisnika Proračuna Županije Posavske za 2021. g.
  EPIDEMIOLOŠKO STANJE
  Usvojen je Zaključak o prihvaćanju Informacije o epidemiološkom stanju u Županiji Posavskoj te zaključak o usvajanju Zapovijedi Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike Županije Posavske.
  Prema trenutnim podacima, a zaključno sa danom 13.07.2021. godine, na području Županije Posavske je potvrđen koronavirus kod 1793 osobe. Za sada se oporavilo 1687 osoba, a iste su uspješno izliječene, dok je 105 osoba nažalost preminulo. Trenutno je 1 aktivan slučaj. Prema informaciji Zavoda za javno zdravstvo Županije Posavske trenutno su 2 osobe koje se nalaze u samoizolaciji.
  Postupak cijepljenja se provodi sukladno Planu cijepljenja protiv COVID-19 za Županiju Posavsku. Do sada je u Županiji Posavskoj prvom dozom cijepljeno 4061 osoba, a 2161 osobe su cijepljene sa dvije doze cjepiva. S obzirom na stabilno epidemiološko stanje Krizni stožer Ministarstva zdravstva i socijalne politike Županije Posavske je na 71. sjednici, održanoj dana 13.07.2021. godine, predložio da se trenutne Zapovijedi produže za narednih 14 dana, izjavio je ministar Damir Živković, predsjednik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti