Više

  93. sjednica Vlade Županije Posavske

  Najčitanije

  Uz predsjedanje Đure Topića, predsjednika Vlade Županije Posavske danas (12.08.) održana je sjednica Vlade na kojoj je usvojena Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava sa pozicije Grant za zaštitu okoliša utvrđenih Proračunom Županije Posavske za 2021. godinu.
  ZAŠTITA OKOLIŠA
  Za realizaciju ovog Programa u Proračunu Županije Posavske za 2021.godinu predviđena su sredstva u ukupnom iznosu od 400.000,00 KM. Odobrena sredstva će se realizirati na temelju javnog poziva kroz potporu za tri programa u cilju neutralizacije i sprečavanja negativnih utjecaja na okoliš, racionalnije korištenje prirodnih resursa i slično, tj. projekte od javnog i općeg interesa za sve građane.
  Ministar Anes Osmanović pojasnio je programe koji se odnose na:
  1.Pilot projekt „Za čisti zrak u Županiji Posavskoj“ -s ciljem smanjenja zagađenosti zraka kroz sufinanciranje zamjene postojećih kotlova za centralno grijanje na fosilno gorivo ugalj i ogrjevno drvo), kotlovima na pelet i toplotnim pumpama u postojećim individualno stambenim objektima na području Županije Posavske (raspoloživa sredstva: 50.000,00 KM).
  Program 2. Sufinanciranje projekata za unapređenje upravljanja komunalnim otpadom na području Županije Posavske za izgradnju transfer stanica, zatvaranje nesanitarnih deponija, izgradnja reciklažnih dvorišta, sortirnica komunalnog otpada te postrojenja za pročišćavanje procjednih voda i nabavka opreme (raspoloživa sredstva: 300.000,00 KM).
  Program 3. sufinanciranje projekata usmjerenih na promociji zaštite okoliša u Županiji Posavskoj ( raspoloživa sredstva: 50.000,00 KM).
  GRANT ZA RAZVOJ PODUZETNIŠTVA
  Vlada ŽP je usvojila Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava utvrđenih Proračunom Županije Posavske za 2021. godinu na poziciji Grant za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga.
  Izmjenama i dopunama temeljne Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava utvrđenih Proračunom Županije Posavske za 2021. godinu na poziciji Grant za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga će se doprinijeti da se transferom određenih financijskih sredstava prema poduzećima, obrtima i zadrugama umanje značajne negativne ekonomske posljedice koje su nastale kao posljedica pojave pandemije koronavirusa.
  Ministar Dragutin Živković naglasio je kako se radi o novom programu kroz koji se nastoji pomoći djelatnosti koje su posebno ugrožene pandemijom kao što su promet, ugostiteljstvo i još neke djelatnosti.Program se odnosi na subvencioniranje isplate dijela neto plaće za zaposlene u poduzeću, obrtu, zadruzi uključujući i poslovnice odnosno poslovne jedinice za mjesec ožujak, travanj i svibanj 2021.
  U OŠ U ODŽAKU ZAMJENA PODNIH OBLOGA
  Vlada ŽP je dala suglasnost Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Odžaku za provođenje postupka javne nabave radova – Zamjena podnih obloga u četiri učionice. Procijenjena vrijednost nabave iz točke I. ove Odluke iznosi cca 7.500,00 KM bez uračunatog PDV-a.
  NEPROFITNIM ORGANIZACIJAMA
  Usvojena je Odluka o dodjeli sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2021. godinu neprofitnim organizacijama i udrugama građana. Iz Proračuna Županije Posavske za 2021. godinu odobrena je dodjela sredstva u ukupnom iznosu od 50.000,00 KM neprofitnim organizacijama i udrugama građana. Pristiglo je ukupno 49. prijava na Javni poziv od kojih je 42 ispunjavalo uvjete.
  NERADNI DAN
  Povodom obilježavanja kršćanskog blagdana Velike Gospe godine na prijedlog resornog ministarstva Vlada ŽP je donijela Zaključak o proglašenju 15. kolovoza 2021.g. neradnim danom. Neradni dan se odnosi na uposlene u tijelima uprave, poduzećima i drugim pravnim osobama na području Županije Posavske.
  EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA
  Vladi je resorni ministar Damir Živković, predsjednik Kriznog stožera ministarstva zdravstva i socijalne politike prezentirao Informaciju Informacije o epidemiološkom stanju u Županiji Posavskoj.
  -Prema podacima, a zaključno sa današnjim danom 12.08.2021. godine, na području Županije Posavske je potvrđen koronavirus kod 1810 osobe. Za sada se oporavilo 1692 osobe, a iste su uspješno izliječene, dok je 105 osoba nažalost preminulo. Trenutno je aktivno 13 slučajeva, 14 osoba se nalazi u samoizolaciji, a nema hospitaliziranih. Postupak cijepljenja se provodi sukladno Planu cijepljenja protiv COVID-19 za Županiju Posavsku. Do sada je u Županiji Posavskoj prvom dozom cijepljeno 4189 osoba, a 3211 osoba je cijepljeno sa dvije doze cjepiva. S obzirom na stabilno epidemiološko stanje Krizni stožer Ministarstva zdravstva i socijalne politike Županije Posavske je na 73. sjednici, održanoj dana 10.08.2021. godine, predložio da se trenutne Zapovijedi produže za narednih 14 dana, izvijestio je ministar Živković.
  Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić je zbog blagog povećanja broja zaraženih koronavirusom, u odnosu na isto vrijeme prošle godine, ponovo naglasio potrebu poštovanja epidemioloških mjera, osobito kod masovnih okupljanja.
  Vlada ŽP usvojila je Zaključak o usvajanju Zapovijedi Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti