Više

    Sjetva jarih kultura na području Županije Posavske

    Najčitanije

    Sjetva jarih kultura na području Županije Posavske ove godine započeti će u kasnijim rokovima, prvenstveno zbog niže temperature zraka i tla, te usljed prekomjernih oborina, koje su izazvale vodoležja na obradivim površinama.
    Soja se sije kada je temperatura tla 8-10°C. Preporuka je da se pri sjetvi koristi kvalitetno sjeme, upravo zato što je ono preduvjet visokog prinosa.
    Soja je najosjetljivija na prisustvo korova u početnim fazama razvoja, stoga je preporuka poljoprivrednim proizvođačima da poslije sjetve, a prije nicanja soje obave tretiranje zemljišnim herbicidima. Ukoliko se parcele održe čistim od korova u prvim tjednima, kasnije pojavljivanje korova uglavnom ne utječe na smanjenje prinosa.
    Sjetva pneumatskim sijačicama u redove na međuredni razmak 45 – 50 cm ima prednosti u odnosu na sjetvu žitnim sijačicama, zato što je dubina sjetve ujednačena. Međutim, soja se može sijati i mehaničkim, žitnim sijačicama, na uže međuredne razmake 24 – 30 cm. U cilju ostvarivanja što boljeg kontakta sjemena i tla preporučuje se mjera valjanja nakon sjetve, osobito na lakim tlima.
    U proizvodnji kukuruza najvažnija je sjetva, te joj se uvijek mora posvetiti posebna pozornost, zato što pogreške koje se naprave u sjetvi, kasnije se ne mogu ispraviti. Osnovno pravilo je da se sa sjetvom kukuruza krene kada se temperatura tla na dubini od 5 cm ustali na 10-12 °C.
    Prilikom sjetve kukuruza obratiti pozornost na fao-grupu zrenja. U kasnijim rokovima sjetve sijati niže grupe zrenja, a ukoliko se radi o sjetvi kukuruza za siliranje, odabrati hibride iz više grupe zrenja, sa sniženim sadržajem lignina. Broj biljaka po hektru kreće se od 55000-85000 zrna, ovisno o uvjetima gajenja, kvalitete zemljišta i grupi zrenja.
    Kukuruz se sije mehaničkim ili pneumatskim sijačicama na razmak između redova 70 cm. Obično se raniji hibridi siju u gušćem sklopu, jer imaju nižu i tanju stabljiku, manju lisnu površinu, slabije razvijen korijenov sustav, pa zauzimaju manji vegetacijski prostor. Kasniji hibridi imaju dulju vegetaciju i veću biljnu masu, pa se siju u manjoj gustoći sklopa.

    Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati u Orašju i u Odžaku, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.

    spot_img
    spot_img

    Posljednje obavijesti