Više

  Aktualni radovi u poljoprivredi na području Županije Posavske

  Najčitanije

  Porastom dnevnih temperatura i temperature tla ostvarili su se preduvjeti za sjetvu jarih kultura. Na području Županije Posavske od jarih kultura najviše se soja, suncokret i kukuruz.
  Prilikom sjetve kukuruza potrebno je obratiti pažnju na izbor hibrida, te na temelju toga odrediti gustoću sklopa. Sjetvu obaviti na dubinu 4-6 cm u ranije pripremljeno tlo, poželjno je da tlo bude mrvičaste strukture. Ukoliko se radi o proizvodnji silažnih hibrida, potrebno je povećati sklop biljaka za 10%.
  Prije sjetve soje, potrebno je inokulirati sjeme bakterijama roda Rhizobium japonicum, bakterijama koje formiraju kvržice na korijenu, te na taj način omogućavaju usvajanje elementarnog dušika, koji osigurava 70% ukupnih potreba za ishranom. Sjetva soje se obavlja na dubini 4-5 cm. Od izbora grupe zrenja ovisit će i gustoća sklopa, obzirom da duža grupa zrenja uvjetuje manji broj biljaka po hektru, dok ranija grupa zrenja zahtijeva povećan broj biljaka po hektru. Nakon sjetve soje, poželjno je usjev povaljati kako bi se stvorio bolji kontakt između sjemena i tla. Preporuka je da se nakon valjanja obavi herbicidni tretman nakon sjetve, a prije nicanja.
  Na usjevima pšenice, formiranjem lista zastavičara potrebno je obaviti fungicidni i insekticidni tretman radi suzbijanja patogenih gljivica i suzbijanja crvenog žitnog balca, lema (Oulema melanopus L.). List zastavičar je nositelj prinosa, te ukoliko se ne obavi pravovremena i pravovaljana zaštita, gubitak prinosa može iznositi i do 40%. Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da se koriste sistemični pesticidi radi produženog djelovanja.
  Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom od 08,00 do 16,00 sati u Orašju i Odžaku.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti