Aktualno sa polja na prostoru Županije Posavske

Najčitanije

Pogodne vremenske prilike idu na ruku aktualnim poslovima na poljima na prostoru tri posavske općine. U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Županije Posavske pojašnjavaju koji su aktualni poslovi, i kakve su prognoze uroda.

-Na poljima naše županije započela je žetva i berba jesenskih kultura, soje i kukuruza. Iako sam početak vegetacije nije obećavao, vremenski uvjeti su ipak bili pogodni za uzgoj ovih kultura i ratari mogu biti zadovoljni stanjem istih, te ukoliko se nastave takve povoljne vremenske prilike do kraja rujna poljoprivrednici mogu očekivati vrlo dobre prinose, usudili bismo se reći i iznad prosječne. Istina, pod kukuruzom je ove godine 10-15% zasijano manje površina u odnosu na ranije godine.

Osim žetve i berbe jesenskih kultura pogodne vremenske prilike poljoprivrednici na poljima sa prostora Županije Posavske, koriste i za sjetvu uljane repice koja je zadnjih godina sve više zastupljena na našim poljima i evidentno je povećanje sjetvenih površina pod ovom uljaricom. Razlog tome je siguran otkup i lakši plasmana na tržište, još uvijek zadovoljavajuća otkupna cijena, te proširenje broja kultura u okviru provođenja mjere plodoreda u sustavu biljne proizvodnje, što je značajno zbog preventivnog djelovanja na smanjenu zakorovljenost i obolijevanje uzgajanog poljoprivrednog bilja. Na području tri posavske općine kroz sustav implementacije novčanih potpora evidentirana je proizvodnja uljarica – soje na površini od preko 2.000 ha, izjavila je Nada Ević, tajnik Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

spot_img
spot_img

Posljednje obavijesti