Više

  Anne Havnor, zamjenica šefa misije Veleposlanstva Norveške u BiH u Vladi Županije Posavske

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić u sjedištu Vlade u Orašju primio je danas (18.04.) zamjenicu šefa misije Veleposlanstva Norveške u BiH Anne Havnor, u pratnji sa predstavnicama TPO Fondacije Sarajevo. Fondacija je kroz zajednički projekt uvezala 50-tak žena općina Orašje, Domaljevac-Šamac i Donjeg Žabara sa ciljem ekonomskog osnaživanja žena. Projekt podupire Vlada Norveške.

  Nakon radnog sastanka u izjavi za medije Anne Havnor, zamjenica šefa misije Veleposlanstva Norveške u BiH je izjavila:

  -Počašćena sam time što sam po prvi put u Orašju i cijenim što je gospodin predsjednik pronašao vremena da se susretne s nama kako bi razgovarali o daljnjim aktivnostima i budućnosti ovog projekta. Došla sam vidjeti dosadašnje rezultate projekta koji je implementirala TPO Fondacija iz Sarajeva, i kako bih vidjela kako žene iz različitih etničkih grupa, iz različitih područja, zajedno surađuju na promociji multikuluralnog dijaloga, a osobito ekonomskog osnaživanja žena. Norveška Vlada podržava BiH već od 1995.godine, pogotovo na projektima civilne potpore. U Norveškoj su vrlo zanimljivi primjeri sudjelovanja žena na različitim poljima. Kako su od 1970.godine žene u Norveškoj stupile na tržište rada, donijele su više profita i povećanje bruto nacionalnog proizvoda Norveške nego čitav naftni sektor. Ljudski resursi su vrlo bitni za razvoj svake zemlje i vrlo je bitna jednaka zastupljenost i muškaraca i žena. Ovo nije moj zaključak niti moja izjava, nego bivšeg ministra financija gospodina Stoltenberga koji je sada predsjednik NATO-a. Rodna ravnopravnost je vrlo bitna u Norveškoj,  pogotovo u Vladinom sektoru, i uistinu je uznapredovala od 1970.godine. Naša prva premijerka je formirala Vladu 1991.godine, a za vrijeme njenog drugog mandata više od 40% članova Vlade bile su žene. Od tada u Norveškoj nije više bilo moguće formirati Vladu, ukoliko nije zastupljenost žena barem 40%. Danas je ta brojka 50:50. Premijerka je ponovo žena, i uz to je i ministrica financija i ministrica pravde. Bitno je da i muškarci i žene jednako sudjeluju i u obiteljskom životu i na poslovnim planovima, dakle zajedno možemo više, izjavila je zamjenica šefa misije Veleposlanstva Norveške Anne Havnor.

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić izrazio je zadovoljstvo prijemom visoke gošće koja je bila u pratnji predstavnica TPO Fondacije Sarajevo i Udruženja žena „Posavski cvijet“, te naglasio:

  -Upoznat sam kako se razvija započeti projekt TPO Fondacije Sarajevo,  kojim se ekonomski osnažuju žene i ulaze u svijet biznisa. Kada smo se u Vladi prvi puta upoznali sa ovi  projektom prije 3 mjeseca, ocijenili smo ga korisnim i dali smo potporu za takav razvoj. Znamo da na našem području nedostaje poduzetničke inicijative i kod muške populacije, a kod ženske je bila skoro potpuno zanemariva. Ovakav program daje mogućnost da se ta inicijativa i ta energija usmjeri prema povećanju broja uposlenih na prostoru Županije Posavske, jer to nam je gorući problem. Vlada će kroz svoje programe poticati inicijative poduzetnih žena  TPO Fondacije, odnosno aktivnu Udrugu. Surađivat ćemo, osluškivati njihove potrebe i dati potporu projektu, izjavio je predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti