Više

  Autocesta Tuzla-Brčko-Orašje

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić jučer (07.09.) u Vladi Tuzlanske županije je sudjelovao u radu sastanka na poziv predsjednika Vlade Kadrije Hodžića i predsjedavajućeg Skupštine Slađana Ilića u cilju što ranijeg započinjanja aktivnosti na izgradnji autoceste Tuzla- Brčko-Orašje, te realizacije tog strateški važnog projekta za sjeveroistočnu BiH. Na sastanku su sudjelovali i načelnik općine Orašje Marijan Oršolić, gradonačelnik Brčko Distrikta Esed Kadrić i gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović.

  Sudionici sastanka smatraju da autocesta Tuzla – Brčko – Orašje predstavlja najvažniji infrastrukturni projekt u oblasti cestovne infrastrukture na teritoriji sjeveroistočne Bosne i Hercegovine. S tim u vezi potpisali su zajednički Zahtjev za intenziviranje aktivnosti na izgradnji autoceste Tuzla – Brčko – Orašje kao dijela autoceste Sarajevo – Beograd, te Zahtjev za zajednički sastanak sa premijerom Federacije BiH i drugim relevantnim sudionicima na federalnoj razini vlasti.

  Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić iskazao je zadovoljstvo održanim sastankom te naglasio: Raduje me da sam na ovom sastanku dao doprinos i potporu jako bitnom projektu za ovu regiju, odnosno izgradnju autoceste Tuzla-Brčko-Orašje. Pored važnosti za Tuzlansku, ovaj projekat važan i za Posavsku županiju , osobito sa gospodarskog stajališta. Sama činjenica da sam 70 km putovao sat i 45 minuta govori koliko je to neobično u 21 stoljeću. Vjerujem da ćemo nakon ovog sastanka i sastanka koji uskoro očekujemo u Vladi FBiH ovaj projekat intenzivirati i nakon 20 godina priče prijeći u fazu pokretanja njegove realizacije, kazao je predsjednik Vlade Topić.

  -Iako je regija Sjeveroistočne Bosne najmnogoljudnija i najrazvijenija sa najvećim punjenjem federalnih fondova, a samim time federalnih i državnih doprinosa nepravedno je zapostavljena u cestovnoj infrastrukturi. Na problem su upućivale sve dosadašnje vlade, pa je zato upriličen ovaj sastanak kako bi zajednički uobličili zahtjev upućen prema Federalnoj vladi za rješavanje ovog problema. Upućen je i zahtjev za zajednički sastanak putem kojeg ćemo započeti pripreme izgradnje autoceste Tuzla-Brčko-Orašje i time riješiti zahtjeve oko 600.000 ljudi koji žive na ovoj regiji, izjavio je premijer županijske Vlade Kadrija Hodžić.

  Skup je pokazatelj zajedničke, želje, spremnosti i opredijeljenosti, ne samo predstavnika Tuzlanske županije, nego i drugih sredina koje bi gravitirale ovom putnom pravcu, da se dinamiziraju aktivnosti na realizaciji tog važnog infrastrukturnog projekta. U tom cilju iskazana je i spremnost da se pruži sva neophodna potpora za realizaciju ovog strateškog projekta za kompletnu regiju sjeveroistočne Bosne i Hercegovine.

  Izraženo je očekivanje da će se ovoj inicijativi pridružiti i čelnici drugih općina i gradova koji bi imali značajne koristi od brže izgradnje autocesta Tuzla – Brčko – Orašje i Tuzla – Žepče kao dijelova autoceste Sarajevo – Beograd.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti