Više

  Besplatno cijepljenje rizičnih skupina protiv sezonske gripe

  Najčitanije

  Zavod za javno zdravstvo Županije Posavske Orašje obavještava građane Županije Posavske da od 11.11.2022. godine počinje besplatno cijepljenje rizičnih skupina protiv sezonske gripe. Dana 10.11.2022. godine će započeti distribucija cjepiva protiv sezonske gripe k domovima zdravlja u Županiji Posavskoj.

  Količina cjepiva je ravnomjerno raspoređena na dvije općine Županije Posavske (Odžak i Domaljevac-Šamac) i grad Orašje. Zavod za javno zdravstvo Županije Posavske Orašje je namjenskim sredstvima Vlade Županije Posavske nabavio i stavlja na distribuciju 265 doza cjepiva protiv sezonske gripe naziva Vaxigrip Tetra prizvođača Sanofi Pasteur.
  Cjepiva su prethodno kontrolirana od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Građani iz rizičnih skupina se mogu besplatno cijepiti u domovima zdravlja na području Županije Posavske.

  Zbog količine cjepiva protiv sezonske gripe utvrđuju se kriteriji za besplatno cijepljenje rizičnih skupina prema prioritetima.
  Prethodno je Zavod za javno zdravstvo Županije Posavske Orašje dobio od Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH 100 doza cjepiva protiv sezonske gripe za cijepljenje zdravstvenih djelatnika i zdravstvenih suradnika u zdravstvenim ustanovama na području Županije Posavske, koje su prethodno distribuirane k zdravstvenim ustanovama.

  Kriteriji za prioritetno cijepljenje protiv influenza-e:
  1. Zdravstveni djelatnici i zdravstveni suradnici,
  2. Bolesnici s bolestima kardio-vaskularnog sustava-preboljeli infarkt miokarda,
  3. Bolesnici s bolestima kardio-vaskularnog sustava-kardiomiopatija,
  4. Bolesnici s bolestima respiratornog sustava-kronična opstruktivna plućna bolest,
  5. Bolesnici s bolestima respiratornog sustava-bronhijalna astma,
  6. Bolesnici s bolestima urinarnog sustava-kronična renalna insuficijencija (dijaliza),
  7. Bolesnici s malignim bolestima sukladno fazi bolesti i terapiji (individualno),
  8. Bolesnici s bolestima endokrinog sustava-dijabetes ovisan o inzulinu,
  9. Bolesnici s drugim teškim kroničnim bolestima,
  10. Osobe starije od 65 godina života (a ukoliko imaju neko od navedenih oboljenja potpadaju u niži prioritet), priopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti