Više

  Borjana Krišto i Marijan Klaić otkrili skulpturu „Posavska žena“

  Najčitanije

  Na prostoru kružnog toka kod zgrade Vlade ŽP upriličeno je svečano otvorenje skulpture „Posavska žena“, rad akademskog skulptora Ante Jurkića iz Gornje Tramošnice. Umjetničko djelo zajednički su otkrili predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić i Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog Doma Parlamenta BiH.
  -Zadovoljstvo mi je što sam imala priliku sudjelovati u ovom događaju jer skulptura Posavske žene za mene nije za mene samo umjetničko djelo, nego ona simbolizira duhovnu i svaku drugu snagu posavske žene, pa samim tim i Posavine kao regije, istaknula je Borjana Krišto. Sredstva za izradu skulpture osigurala je Vlada ŽP. Prilikom otkrivanja skulpture predsjednik Vlade Marijan Klaić, naglasio je da ona simbolizira upornu, snažnu i vedru ženu iz Posavine. –I dan danas kad čovjek prijeđe Savu, vraćajući se u svoje selo, dočeka ga ta vedra slika koja u momentu donese i uspomene ali i budućnost. Figura simbolizira vječni krug što ga okreće posavska žena lagano okrećući pedale, biciklom odlazi u crkvu, kupovinu, na njivu i na svadbu, kazao je među ostalim predsjednik Vlade Marijan Klaić, prenoseći i dijelom riječi autora.

  – Skulptura je moj doživljaj, obzirom da sam i ja iz Posavine. Figura me podsjeća na moju majku i karakteristična je za ovaj dio Posavine gdje je bicikl još uvijek obvezno prijevozno sredstvo u svakom domaćinstvu. Kad dolazim iz Zagreba i prolazim toliškim krajem uvijek gledam žene koje biciklom dolaze u crkvu, kazao je autor Anto Jurkić. Izrazio je zadovoljstvo što se svečanost otvorenja uklopila u filmski festival kojeg vodi njegov veliki prijatelj Ivo Gregurević. Skulptura je izrađena od lijevanog fiberglassa, ojačanog čelikom i kamena patimiranog na broncu. Njezino modeliranje, lijevanje i izrada, dimenzija 2 x2,70 metara, težine oko 450 kg, trajalo je oko tri mjeseca, a svi radovi obavljeni su u Tramošnici.

   

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti