Više

  Dan Grada Orašja 23. listopada

  Najčitanije

  Dan Grada Orašja obilježen je danas primjerenim sadržajima u znaku sjećanja na poginule branitelje i oslobađanja istočnog dijela oraške Posavine. Dan oslobođenja Vidovica, 23. listopada, datum je iz Domovinskoga rata određen kao Dan općine, a danas Grada Orašja. Datum je to kada su postrojbe 106. brigade HVO Orašje oslobodile okupirane Vidovice, a 25. listopada oslobođene su i Kopanice.

  Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja u Polju u Vidovicama gdje je opijelo molio župnik fra Marijan Brkić, a potom je obrazovala kolona sjećanja, mimohod branitelja, do središnjeg Spomen obilježja u Vidovicama gdje je održana sveta misa za poginule koju je predvodio fra Marko Oršolić uz koncelebriranje još pet svećenika.

  Vijence su potom položila brojna izaslanstva Udruga iz Domovinskoga rata, iz Županije Posavske i Grada Orašja, predstavnici vojske, stranačka izaslanstva, kao i brojni gosti iz RH među kojima su bili najbrojnija izaslanstva Udruga branitelja iz Republike Hrvatske. Vijenac je položio i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević. U izaslanstvu ispred županijske vlasti vijenac su položili predsjednik Skupštine i Vlade Županije Posavske Blaž Župarić i Đuro Topić.
  Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata 23. listopad Vidovice uručila je i Spomenice Domovinskoga rata za 4. pripadnika postrojbe legendarne „Vojske babe Mare“ koji su poginuli tijekom Domovinskoga rata.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti