Više

  Dan sjećanja na žrtve grada heroja Vukovara

  Najčitanije

  Vukovar danas obilježava 30 godina od sloma herojske obrane u kojoj je poginulo i nestalo 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom. Vukovar je branilo oko 1800 branitelja, među kojima su bili mnogi dragovoljci iz svih krajeva Hrvatske, a na suprotnoj je strani bilo oko 30.000 neprijateljskih vojnika, potpomognutih s više od 600 tenkova, stotinama minobacača i topova te ratnim zrakoplovstvom.

  Posavina i ove godine paljenjem polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pokazuju povezanost sa gradom herojem. Tim su povodom jutros predstavnici Udruga iz Domovinskoga rata položili vijence i zapalili svijeće ispred Spomen obilježja za poginule branitelje u Domaljevcu, potom i u Orašju, nakon čega je oko 70 branitelja u vozilima krenulo prema Vukovaru kako bi se pridružili Koloni sjećanja.

  Uoči polaska za Vukovar Ilija Mišković, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO HB Orašje naglasio je kako je odlazak iz Orašja prema Vukovaru postala tradicija kojom pokazuju povezanost dva grada heroja Orašja i Vukovara. -Naša dužnost i obaveza je odati počast svim žrtvama Vukovara i Republike Hrvatske kao i našim poginulim braniteljima. Iako je ova teška pandemijska vremena, interes ljudi da idu iz Posavine u Vukovar na ovaj dan ne smanjuje se. Na žalost ne možemo ići u onom obimu i načinu na koji smo mi željeli da damo još veći svoj osobni doprinos hodanjem do grada Vukovara, ali vjerujem da će i pandemiji konačno doći kraj i da ćemo ići na način na koji mi to želimo, izjavio je Mišković.

  Zajedno sa braniteljima je i predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić. -Mislim da je vrijednost ovoga datuma i događaja u Vukovaru u očima i srcima cijelog hrvatskog naroda. Mislim da njegov značaj raste iz godine u godinu jer u sve se više cijeni žrtva nakon koje je ostvarena puna hrvatska samostalnost i sloboda. Naša je trajna dužnost i obaveza odavanje pijeteta prema žrtvama i herojstvima Vukovara zahvaljujući kojima je iznikla današnja sloboda. Ono što su heroji Vukovara ugradili svojim životima i dijelovima svojega tijela pomoglo je slobodi i samostalnosti Hrvatske, a onda nakon toga Hrvatska je pomogla i hrvatskim područjima u Bosni i Hercegovini da opstanu i ostanu. S tim pijetetom smo i ove godine u Vukovaru, naglasio je predsjednik Topić.

  Na brojnim lokacijama u Županiji Posavskoj zamjetno je paljenje svijeća i lampiona u znaku Vukovara a među najvećim je zapaljeno čak 800 lampiona koji su ispisali ime Vukovara na cijelom stadionu NK Dinamo u Donjoj Mahali.
  Večer uoči Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje paljenjem svijeća i molitvama počast svim poginulim civilima i braniteljima odali su i brojni građani općine Odžak. Svijeće su tradicionalno, zapaljene kod Spomenika poginulim braniteljima u Odžaku i Spomenika u Novom Selu, kao i ispred makete vukovarskog vodotornja, simbola stradanja i otpora Vukovara, postavljene na ulazu u Odžak.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti