Više

  Danas 23. listopada općina Orašje obilježava Dan općine

  Najčitanije

  Općina Orašje obilježava danas 23. listopada Dan općine. Datum je to iz Domovinskoga rata kada su postrojbe 106. brigade HVO Orašje oslobodile okupirane Vidovice, a 25. listopada oslobođeno je i selo Kopanice, čime je zaokružen sadašnji teritorij općine Orašje.

  Tim povodom organizirani su sadržaji u znaku polaganja vijenaca i cvijeća uz Spomen obilježja u Vidovicama i Orašju, podignutih u znak vječnog sjećanja na poginule branitelje. Uz nazočnost mještana, predstavnika Udruga iz Domovinskoga rata, izvršne i zakonodavne općinske i županijske vlasti te institucija, najprije je otvorena Spomen soba u znak trajnog sjećanja za poginule hrabre branitelje, pripadnike 4. bojne 106 HVO oraške brigade koji su živote dali za oslobađanje tog posavskog prostora. Presjecanjem vrpce Spomen sobu otvorili su predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić i predsjednik mjesne zajednice Vidovice Krešimir Matanović uz blagoslov župnika vlč. Josipa Senjaka, a potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće uz Spomen obilježje u Vidovicama.

  Program obilježavanja nastavljen je svetom misom u župnoj crkvi sv. Vida u Vidovicama za sve poginule, umrle i nestale branitelje i civile u Domovinskome ratu koju je predvodio vlč. Senjak.

  Nakon Vidovica izaslanstva su položila vijence i uz Spomen obilježja u Orašju.

  U Orašju je danas održana i Svečana sjednica Općinskoga vijeća. S obzirom na epidemiološku situaciju pandemije koronavirusa, po prvi puta obilježavanje Dana općine Orašje organizirano je bez masovnih okupljanja.

  Ministar branitelja Marijan Kopić u povodu Dana općine Orašje koja je svoj rođendan odredila u znak povijesnih datuma iz Domovinskoga rata, u svojoj prigodnoj čestitci naglasio je dužnost prisjećanja na one koji su živote ugradili za oslobađanje Vidovica, i sve koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu, prije svega zbog generacija koje dolaze. -Dok smo živi mi koji smo iznijeli teret rata, promicat ćemo i čuvati uspomenu na herojstva obrane našega kraja, a nakon nas mlade generacije to trebaju nastaviti. Akcija oslobađanja Vidovica i Kopanica pokazala je složnost svih pripadnika postrojbi HVO-a s ovog područja u nastojanju da vratimo svoje, borba u kojoj su branitelji ugradili svoje živote i hrabro srce, naglašava ministar Kopić.
  Sretan Dan općine Orašje, uz poruku da svi treba da budemo ponosni čuvari naše herojske povijesti i svega onog što će naš grad, općinu i Županiju Posavsku učiniti još ljepšom i prosperitetnijom, stoji uz ostalo u čestitki ministra Kopića.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti