Više

  Demanti navoda objavljenih u pojedinim medijima

  Najčitanije

  U posljednjih nekoliko dana u medijima je, prvenstveno s područja Republike Srpske, objavljena vijest kojom se ističe ugroženost građana srpske nacionalnosti na području općine Odžak, a samim time i Županije Posavske, koja se ogleda u tome da je nekoliko građana srpske nacionalnosti sankcionirano od strane policijskih službenika MUP Županije Posavske tijekom proslave vjerskog blagdana „Badnjeg dana“ samo zato što su javno proslavljali ovaj veliki pravoslavni blagdan i isticanja zastave Republike Srbije.
  Uzimajući u obzir gore navedeno, a s ciljem istinitog informiranja javnosti, u cijelosti demantiramo natpise iz medija u dijelu koji se odnosi na razloge izricanja sankcija građanima te u daljnjem tekstu navodimo kako se cijeli događaj u biti i odvio.
  Dana 11. siječnja 2021. godine policijski službenici PU Odžak su došli do informacija i dokaza u vidu videozapisa da se 06. Siječnja 2021. godine na području mjesta Novi Grad i dijela mjesta Osječak u općini Odžak, a povodom obilježavanja pravoslavnog blagdana „Badnji dan“, lokalnom cestom kretao traktor na čijem prednjem dijelu je bila izvješena zastava Republike Srbije. Krećući se navedenim mjestima, jedna od osoba, koja je bila na traktoru je iz pištolja ispalila više hitaca što je izazvalo strah i negodovanje kod građana naše općine te je zaprimljeno više prijava u vezi opisanog događaja. Operativnim radom je utvrđen identitet osoba koje su svojim ponašanjem počinile više prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o oružju Županije Posavske. Utvrđeno je da je pištolj kojim se pucalo bio plinski pištolj koji je bio u nelegalnom posjedu. Takvim posjedovanjem i pucanjem iz plinskog pištolja stekla su se obilježja prekršaja iz čl.8.st.4. Zakona o oružju ŽP, kao i obilježja iz čl.8.st.5.toč.“g“ Zakona o prekršajima protiv JRiM ŽP, pištolj je privremeno izuzet a protiv dvije osobe i to S.Đ i A.Š je pokrenut prekršajni postupak. Također sudjelovanjem u javnom prometu traktora na kojem je na prednji dio postavljena zastava R. Srbije, stekla su se obilježja prekršaja iz čl.8.st.3.toč.“e“ Zakona o prekršajima protiv JRiM ŽP, te je po tom osnovu izdan prekršajni nalog D.K. iz Novog Grada.
  Napominjemo da je nakon ovog događaja i provedenih službenih radnji policijskih službenika započeta medijska hajka putem web portala, društvenih mreža i dr. na postupajućeg policijskog službenika a samim time i na MUP Županije Posavske. Pokušava se dovesti u kontekst zakonito postupanje policijskog službenika s njegovom nacionalno pripadnošću i vjerskim opredjeljenjem što je apsurd, jer je postupa onaj službenik koji se zatekao u smjeni kada je događaj prijavljen, tako da nacionalnost i vjeroispovijest nemaju niti smiju imati nikakvu poveznicu s opisanim policijskim radnjama. Također od strane administratora facebook grupe „Srpsko građansko udruženje posavina“ Damira Ivetić iz Odžaka na zidu opisane grupe javno je omalovažen postupajući policijski službenik i iznesene su javno objavljene neistine u smislu da je vozač traktora D.K. kažnjen jer je prevozio „badnjak“ na traktoru i da je policija postupala na pravoslavni badnji dan. Neistinite tvrdnje Damira Ivetić su objavljene na sljedećim internet portalima „srpskainfo.com“, „telegraf.rs“, „katera“, „novosti.rs“, „nezavisne.com“ i dr. obje ove izjave su apsolutno neistinite a objavljene su u cilju širenja lažnih vijesti i potpirivanja netrpeljivosti, izvijestio je glasnogovornik MUP-a ŽP Zdenko Ćubel.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti