Više

  Dvodnevna proslava Dana Grada Orašja u Vidovicama i Orašju

  Najčitanije

  Dan Grada Orašja obilježen je primjerenim dvodnevnim sadržajima 23. i 24. listopada, u Vidovicama i Orašju. Dan oslobođenja Vidovica, 23. listopada, datum je iz Domovinskoga rata određen kao Dan općine, a sada Grada Orašja. Datum je to kada su postrojbe 106. brigade HVO Orašje oslobodile okupirane Vidovice, a 25. listopada oslobođene su i Kopanice. Program je u Vidovicama započeo na Spomen obilježju Polje u Vidovicama paljenjem svijeća i opijelom, a nastavljen misom za poginule branitelje kod Spomen obilježja u Vidovicama. Vijence su položila izaslanstva Udruga iz Domovinskoga rata, Županije Posavske i Grada Orašja, predstavnici vojske, stranačka izaslanstva, kao i brojni gosti iz RH među kojima su bili najbrojnija izaslanstva Udruga branitelja iz Republike Hrvatske. U izaslanstvu ispred županijske vlasti vijenac su položili predsjednik Skupštine i Vlade Županije Posavske Blaž Župarić i Đuro Topić.

  Jučer je održana svečana sjednica Gradskog vijeća u amfiteatru Školskog centra fra Martina Nedića. Prije toga položeni su vijenci u Gradskome parku. Tijekom sjednice prigodnim su se riječima obratili predsjednik Gradskoga vijeća Orašje Stanko Vincetić, gradonačelnik Grada Orašja Marijan Oršolić, gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija. Čestitku je za Dan grada uputio i dr. Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH. Podržao je razvitak grada koji svakim danom, kazao je, postaje obogaćen brojnim sadržajima i projektima u kojima će imati potporu svih razina vlasti. Uvjeren sam da svi zajedno, uz naše prijatelje iz RH, predsjednika Vlade RH, možemo dati novu dimenziju za kvalitetan život u jednoj velikoj obitelji koja se vezuje za Grad Orašje, ali i u cijeloj BiH, poručio je iz Orašja dr. Čović.

  Dodijeljena su i javna priznanja. Plaketu Grada Orašja primio je fra Marko Oršolić – Keja. Zahvalnice su dodijeljene Dobrovoljačkoj satniji Ban Josip Jelačić Zaprešić koju je u ime satnije primio Smiljan Tomašević i Ženskom odbojkaškom klubu Orašje, koju je u ime kluba primio Miroslav Maroš. Nakon svečane sjednice GV Orašje predsjednik HNS-a BiH dr. Dragan Čović otvorio je novu zgradu Lovačkog doma u Orašju.

  U večernjim satima Matica Hrvatska je u oraškom hotelu Navis upriličila promociju monografije o Ratnoj bolnici Tolisa uz pokroviteljstvo dr. Dragana Čovića, predsjednik HNS-a BiH i Đure Topića, predsjednik Vlade Županije Posavske. O monografiji „Od ratne bolnice Tolisa do Opće- Županijske bolnice Orašje” uz autora Nedjeljka Nedića prigodne je riječi uputilo dr. Iljo Vukić pomoćnik zapovjednika Ratne bolnice Tolisa, prim.dr. Ružica Vukić (ravnateljica Županijske bolnice od 2006.g. do 2018.g.), prim.dr.med. Perica Jelečević aktualni ravnatelj Županijske bolnice Orašje zahvaljujući kojemu je počela izgradnja novog dijela objekta u kojem je danas smještena bolnica. U tu je svrhu Vlada RH izdvojila milijun eura. U svojem je obraćanju istaknuo značaj Ratne bolnice Tolisa i njenog izrastanja u središnju zdravstvenu ustanovu uputio i predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić kao i dr. Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti