Više

  Dvodnevnom manifestacijom obilježena 180. obljetnica Matice hrvatske

  Najčitanije

  Dvodnevnim primjerenim sadržajima ogranak Matice hrvatske Orašje obilježio je značajan jubilej, 180 godina postojanja. Sadržaji su upriličeni u Dvoru Terra Tolis u Tolisi. Na otvorenju manifestacije o povijesti najstarije kulturne ustanove u Hrvata koja kontinuirano čuva i razvija hrvatsku kulturu govorio je dopredsjednik Damir Zorić.
  U ime pokrovitelja manifestacije, Vlade Županije Posavske, prigodne riječi i čestitku Matici, uputio je predsjednik Đuro Topić i zahvalio Matici hrvatskoj na svemu što je u proteklih 180 godina radila na poljima znanosti, kulture, književnosti i očuvanja povijesnog naslijeđa i svega drugog što se pozitivno odrazilo na život Hrvata u Posavini.

  U sklopu realiziranih sadržaja prikazan je dokumentarni film o povijesti i najznačajnijim osobama Matice hrvatske. Promovirana je i knjiga „Izabrana epska djela“, koju je za tu prigodu priredio prof. Mato Nedić. Fra Luka Marković je govorio o povijesti Matice hrvatske, te odnosima islama i katoličanstva u Europi, pa i u BiH. Svečani ton manifestaciji svojim je nastupima obogatio zbor Adoro Tolisa.

  Sadržajima obilježavanja obljetnice Matice hrvatske u Tolisi bio je nazočan generalni konzul RH u Tuzli Ivan Bandić, predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Župarić, ministar Dragutin Živković, Dražen Švagelj, član Glavnog odbora HM i predsjednik ogranka Vinkovci, prof. dr. Marica Petrović, predsjednica MH Tuzla, gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić te predstavnici županijskih i općinskih vlasti. Predsjednik ogranka Matice hrvatske Orašje je mr. sc. Željko Vukić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti