Više

  Egzistencijalnom naknadom proširena prava branitelja

  Najčitanije

  Na XIV. redovitoj sjednici Skupštine održanoj 21.10.2020.g. u Domaljevcu zastupnici su razmatrali i jednoglasno usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja u Županiji Posavskoj. Tim su zakonom uz postojeća i proširena prava branitelja. Jedno od novih prava je i egzistencijalna naknada u povodu čega se danas obaviješću za branitelje oglasilo Ministarstvo branitelja Vlade Županije Posavske u kojem ministar branitelja Marijan Kopić pojašnjava način na koji se već od ponedjeljka 09.11.2020.g. mogu podnositi zahtjevi za ostvarenje egzistencijalne naknade.

  -Ovo je još jedan način da se pomogne braniteljskoj populaciji te izražavam zadovoljstvo što je ukupna procedura provedena u najkraćem mogućem zakonskom roku. Već od ponedjeljka 09.11.2020.g. svi branitelji HVO-a koji nisu napunili 57 godina života, i koji nemaju veća primanja od pola najniže mirovine u Federaciji BiH, mogu javiti svojoj Općinskoj službi za branitelje prema mjestu prebivalištu, i podnijeti zahtjev za ostvarivanje prava na egzistencijalnu novčanu naknadu. Pri podnošenju zahtjeva molim vas da sa strpljenjem poštujete sve propisane epidemiološke mjere radi izbjegavanja nepotrebnih gužvi, kazao je ministar Kopić.

  U obrascu zahtjeva navodi se koji su dokumenti potrebni:
  1. Izvod iz matične knjige rođenih;
  2. Kopija CIPS-ove osobne iskaznice ili potvrdu o prebivalištu;
  3. Uvjerenje o pripadnosti postrojbi, izdato od strane Grupe za pitanje evidencija iz oblasti vojne obveze;
  4. Uvjerenje Službe za upošljavanje, (osim za osobe koje su imale radnu obvezu u ratu starije od 65 godina života);
  5. Uvjerenje porezne uprave da podnosilac zahtjeva nema prihode čiji ukupan iznos prelazi 50% minimalne mirovine isplaćene u FBiH za mjesec prosinac prethodne godine;
  6. Uvjerenje Centra za socijalni rad da podnositelj zahtjeva nije korisnik stalnih mjesečnih primanja;
  7. Izjava podnositelja zahtjeva da nije korisnik stalnih mjesečnih primanja u inozemstvu po bilo kom osnovu;
  8. Potvrda o broju tekućeg računa;
  Priložena dokumentacija je u originalu ili ovjerenoj kopiji koja nije starija od 6 mjeseci.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti