Više

  Gusjenica šimširovog moljca

  Najčitanije

  Bosna i Hercegovina
  Federacija Bosne i Hercegovine
  Županija Posavska
  Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
  Broj: 08-24-04-122-1/16
  Orašje, 21.04.2016.godine

   

  Obavijest o pojavi novog štetnika !

   

  Obavještavamo vlasnike ukrasnih grmova i živica od šimšira da se na području naše Županije, na lokalitetu općine Odžak, pojavio novi štetnik pod imenom šimširov moljac (Cydalima perspectalis L.). Štetnik je raširen i u susjednim zemljama, a pretpostavlja se da je u zemlju ušao zaraženim sadnim materijalom. Štetnik za sada napada samo šimšir.

   

  1243

  Leptir šimširovog moljca

  Leptiri šimširovog moljca imaju bjeličasta krila sa smeđim rubom. Jaja odlažu na donju stranu šimširovog lišća. Mlade gusjenice su zelenkaste boje i skrivene su u unutrašnjost biljke gdje se hrane unutrašnjošću lista ostavljajući samo epidermu.

  Starije gusjenice su zelene boje s karakterističnom debelom crnom crtom i tankim bijelim prugama, te crnim točkama na leđnoj strani. Doslovce proždiru čitave listove, te od biljke ostaju samo grane obavijene paučinom.

   

  images

  Gusjenica šimširovog moljca

  Dakle, golobrst uz svilene (paučinaste) niti koje zapredaju napadnute grančice šimšira prvi su znak pomoću kojeg možemo posumnjati da se radi o šimširovom moljcu.

  Štetnik ima 2-3 generacije godišnje. Prezimi u stadiju gusjenice, a prva generacija se javlja u proljeće, te ovisno o vremenskim prilikama može biti prisutan do listopada.

  Najveći problem kod suzbijanja ovog štetnika je što se napad uočava kasno. Mlade gusjenice se zadržavaju u unutrašnjosti biljke (grma), napad kreće iznutra i kada uočimo štetnike štete su već prilično velike. Također, starije gusjenice su otpornije i na insekticide, a na jednoj biljci može ih biti i nekoliko stotina.

  Jedna od prvih mjera zaštite je redovito pregledavanje biljaka na okućnicama i  u vrtovima, pri čemu treba razmaknuti grane i pregledati unutrašnjost biljaka. Mehaničke – direktne mjere suzbijanja su: odstranjivanje i uništavanje zapredaka u kojima prezimljava gusjenica, zatim u proljeće grmovi se mogu dobro protresti ili oprati jakim mlazom vode pri čemu gusjenice padnu na tlo , te ih je potom potrebno uništiti.

  Također, izgrižene, suhe i zaražene dijelove treba odstraniti i spaliti. Ponekad je potreban drastičan rez.

  Štetnik se može i kemijski suzbijati primjenom insekticida, no budući da za „novog“ nametnika nemamo još službeno registrirane insekticide navodimo one aktivne tvari  koje su u našoj zemlji registrirane za primjenu na ukrasnom bilju protiv nekih drugih neželjenih organizama.

  Preporuke su: zaštitu protiv mladih gusjenica šimširovog moljca obaviti primjenom sredstva na bazi aktivne tvari tiakloprid ( Calypso 480 SC , 0,02-0,03 %) +  alfacipermetrin  (Fastac EC 0,015%) ili deltametrin (Decis 2,5 EC  0,03 %).

  Pripravke upotrijebiti prema uputama proizvođača !

   

   

                                                                                                            M I N I S T A R

  Mato Brkić

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti