Više

  Hitna 39. sjednica Vlade Županije Posavske

  Najčitanije

  Uz predsjedanje Đure Topića, predsjednika Vlade ŽP danas (17.03.) je u Orašju održana 39. hitna sjednica Vlade, inicirana aktualnom temom vezano za koronavirus. Podsjećamo, pri Ministarstvu zdravstva i socijalne politike Vlade ŽP formiran je županijski Krizni stožer koji zasjeda svakoga dana, prati aktualno stanje i poduzima mjere i naredbe.

  Predsjednik Vlade Topić upoznao je Vladu sa zaključcima jučerašnjeg zasjedanja Vlade Federacije BiH koji se primjenjuju i na području Županije Posavske. Vlada je usvojila Zaključak o prihvaćanju Informacije Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike Županije Posavske o stanju koronavirusa u ŽP. Informaciju je predočio Vladi resorni ministar i predsjednik županijskog Kriznog stožera Damir Živković. Pojasnio je kronologiju poduzetih mjera nakon otkrivenog prvog slučaja osobe pozitivne na koronavirus iz Domaljevca koja se uspješno oporavlja. -Do danas je uručeno 176 rješenja, najviše osobama koje su uglavnom stigle iz inozemstva o samoizolaciji. Zdravstvene ustanove u Županiji Posavskoj spremne su odgovoriti na novi izazov, a Zavod za javno zdravstvo je u 24 satnom dežurstvu. Domovi zdravlja od danas imaju formirane izolatorije sa dovoljnim brojem kreveta u slučaju pogoršanja stanja, kazao je ministar Živković. Predsjednik Vlade Topić naglasio je ozbiljnost zdravstvene situacije i apelirao na poštivanja svih naredbi županijskog Kriznoga stožera.

  Vlada ŽP usvojila je Informaciju o pregledu stanja po školama u ŽP u razdoblju obustave redovne nastave. Ministrica Ana Andrić potvrdila je da se nakon obustave redovite nastave u svim školama sa manjim problemima odvija online nastava. Uspostavljena je elektronička komunikacija tako da se nastava obavlja putem virtualnim učionica i na druge elektroničke načine uz izraženu inovativnost nastavnog osoblja, kazala je ministrica Andrić.

  Vlada ŽP donijela je i Zaključak o konkretnim zaduženjima MUP-a pri osiguranju kontrole izvršenja mjera zdravstvenog nadzora za osobe kojima su iste određene, kao i kontrolu provedbi naredbi Kriznoga stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike vezano za radno vrijeme gospodarskih subjekata i zabranu javnog okupljanja. Županijska uprava civilne zaštite preko općinskih službi civilne zaštite osigurat će prijavu i evidenciju osoba koje su doputovale iz inozemstva te informirati županijskog sanitarnog inspektora i Policijske uprave. Županijska uprava civilne zaštite dobila je također zaduženje pripreme planova opskrbe lijekovima i hranom pojedinaca i obitelji u samoizolaciji, za slučaj da broj istih bude toliki da ova mjera bude neophodna.

  Usvojena je odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna ŽP za 2020.g. za Županijsku bolnicu Orašje u iznosu od 40.000,00 KM i Zavodu za javno zdravstvo Županije Posavske 20.000,00 KM u svrhu pomoći radi ispunjenja i održavanja osnovnih uvjeta rada i kontinuiranog provođenja zdravstvene zaštite na području Županije Posavske uvjetovane pojavom koronavirusa. Proračunska sredstva u ukupnom iznosu od 12.500,00 KM izdvojena su i za tri lokalne radijske kuće: Orašje, Odžak i Radio Preporod u svrhu financijske pomoći zbog povećanih troškova prouzročenih novonastalom situacijom i potrebom pojačanog angažmana vezanog uz pojavu virusa COVID-19.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti