Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za 2020. godinu

  Najčitanije

  Ukupno stanje sigurnosti na području ŽP za 2020. godinu u MUP-u ŽP ocijenili su zadovoljavajućim.

  -Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je povećanje broja prijavljenih KD u odnosu na prošlu godinu za 84 (s 164 na 248). Sveukupno je razriješeno 77,41%, a u kompariranom periodu 76,21% kaznenih djela. Najčešće prijavljivano kazneno djelo je „Teška krađa“. Tijekom analiziranog perioda nije bilo prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira uvećan je za 185 prekršaja (s 141 na 326). Povećanje se uglavnom odnosi na kršenje mjera naloženih od strane stožera (policijski sat, prekoračenje djelatnog vremena ugostiteljskih objekata i dr.).
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području ŽP može se analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Broj prometnih nezgoda smanjen je u odnosu na komparativno razdoblje za 17 (s 189 na 172). Smrtno stradale su dvije osobe, za razliku od usporednog razdoblja kada je smrtno stradalo 6 osoba. Povećan je broj teško tjelesno ozlijeđenih osoba za 2 osobe (s 22 na 24), a smanjen broj lakše ozlijeđenih za 5 osoba (s 52 na 47). Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 6660 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge. Iz prometa je isključeno 189 vozača i 117 vozila. Vozači su najčešće isključivani zbog neposjedovanja vozačke dozvole, a vozila zbog neregistriranosti. U 2020. godini provedeno je deset lokalnih i četiri županijske akcije pojačane kontrole prometa.
  U sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su svakodnevno, od uvođenja mjera, vršili nadzor nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske.
  Tijekom izvještajnog perioda, na području nadležnosti Uprave policije MUP-a ŽP, policijski službenici su zatekli 148 migranata prema kojima su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje, izvijestio je glasnogovornik MUP-a Zdenko Ćubel.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti