Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za Kolovoz 2017 g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta broj evidentiranih i obrađenih kaznenih djela je povećan u odnosu na komparirana razdoblja. Naknadna otkrivenost i ukupna razriješenost su povećane u odnosu na prošli mjesec te smanjene u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Jednak je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na prošli mjesec te smanjen za 1 prekršaj u odnosu na isto razdoblje prošle godine
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je došlo do neznatnog povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec tek za 1 nezgodu kao i za 5 nezgoda u odnosu na isto razdoblje 2016 godine.

  KRIMINALITET
  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 27 prijava kaznenih djela, u srpnju 2017 godine je obrađeno 16 djela a u kolovozu 2016 godine 20 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 66,6% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 56,25% dok je sveukupna razriješenost u kolovozu 2016 godine iznosila 75%.
  Najčešće su prijavljivana kaznena djela „teške krađe“.

  JriM
  Na području ŽP ukupno su evidentirana i obrađena 22 prekršaja kao i tijekom prošlog mjeseca a u 8.mjesecu 2016 godine ukupno su evidentirana 23 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 9 prekršaja , na području Općine Odžak 13 dok na području općine Domaljevac-Šamac nije evidentirano narušavanje JRiM .

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA
  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti zadovoljavajućom iz razloga neznatnog povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na komparirano razdoblje srpanj 2017 g i to za 1 nezgodu ali i povećanje za 5 nezgoda u odnosu na kolovoz 2016 g. Tijekom praćenog perioda evidentirana je 31 prometna nezgoda a u prošlom mjesecu 30 a u kolovozu 2016 godine 26 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih , teže povrijeđenih je 3 , lakše ozlijeđenih 18. Tijekom srpnja 2017 godine smo imali 1 smrtno stradalog, 3 je teže a 10 osoba je lakše ozlijeđeno . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 19 u Odžaka njih 11 , dok se na području Općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno su kontrolirana 2452 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 2615 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 609 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave ,naloge, od čega 331 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 377 prekršaja ,u Odžaku je otkriveno 190 prekršaja na području Općine Domaljevac-Šamac njih 42. Iz prometa je isključeno 30 vozača i 16 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su isključeni zbog alkoholiziranosti a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 418 u prošlom mjesecu njih 580.

  ZAKONITOST U RADU
  Tijekom Kolovoz 2017 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 1 predstavku na postupanje policije koja je još uvijek u postupku.

  ZAKLJUČAK
  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za kolovoz 2017 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  ___________________
  Josip Dominković

  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti