Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za kolovoz 2019. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je znatno smanjenje broja prijavljenih KD u odnosu na komparirana razdoblja. Smanjena je naknadna otkrivenost u odnosu na komparirana razdoblja obzirom da iste nije bilo. Ukupna razriješenost je povećana u odnosu na prošli mjesec za 15,54%, a u odnosu na kolovoz 2018. za 18,75%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Znatno je smanjen je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparativna razdoblja.
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je znatno povećan broj prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 13 nezgoda te smanjenje broja prometnih nezgoda u odnosu na kolovoz 2018. godine za 8 nezgoda.

  KRIMINALITET
  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 8 prijava kaznenih djela a u prošlom mjesecu 13 a u Kolovozu 2018 godine 16 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 100% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 84,46% kaznenih djela . Najčešće su prijavljivana kaznena djela „ nanošenja lakših povreda“..

  JriM
  Na području ŽP ukupno su evidentirana i obrađena 4 prekršaja tijekom prošlog mjeseca, u srpnju 2019. je obrađeno 9 prekršaja, a u kolovozu 2018. godine 16 prekršaja. Na području Općine Orašje su evidentirana 3 prekršaja, na području Općine Odžak 1 dok na području Općine Domaljevac-Šamac nije evidentiran niti ijedan prekršaj protiv jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA
  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja ne može ocijeniti zadovoljavajućim iz razloga znatnog povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na srpanj 2019. godine dok se broj nezgoda u odnosu na kolovoz 2018. godine znatno smanjio. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 28 prometnih nezgoda. U nezgodama imamo smrtno stradalih 2, 2 osoba su teže ozlijeđene, lakše ozlijeđenih je 9. Tijekom srpnja 2019. godine nismo imali smrtno stradalih, 1 osoba je teže ozlijeđena i 3 osobe su lakše ozlijeđene. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 21, u Odžaku 7 , dok se na području Općine Domaljevac-Šamac nije dogodila niti jedna nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 3186 vozila dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 3504 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 790 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave, naloge, od čega 443 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja su otkrivena ukupno 506 prekršaja, u Odžaku je otkriveno 271 prekršaj, a na području Općine Domaljevac-Šamac njih 13. Iz prometa je isključeno 16 vozača i 6 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog alkoholiziranosti, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 614.

  ZAKONITOST U RADU
  Tijekom kolovoza 2019. godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 2 prijave na postupanje policijskih službenika koje su u postupku.

  ZAKLJUČAK
  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Kolovoz 2019 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije


  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti