Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za kolovoz 2021. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je umanjenje broja obrađenih KD u odnosu na prethodni mjesec za 10 (s 32 na 22), a u odnosu na isti mjesec prošle godine je uvećan za 5 (s 17 na 22). Naknadna otkrivenost je umanjena u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec 17,15%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 38,96 %. Ukupna razriješenost je uvećana u odnosu na prošli mjesec za 0,56%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine je umanjena za 6,42%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je uvećan u odnosu na prošli mjesec za 10 (s 8 na 18), a umanjen u odnosu na isti mjesec prošle godine za 9 (s 27 na 18). Evidentirano je ukupno 18 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 18 prekršaja.

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda evidentno je uvećanje broj nezgoda u odnosu na oba usporedne razdoblja i to prošli mjesec za 2 nezgode (s 22 na 24), te u odnosu na isti mjesec prošle godine za 7 nezgoda (s 17 na 24).
  Tijekom mjeseca kolovoza smrtno stradala je jedna osoba, dok u prethodnom mjesecu kao i u kolovozu 2020. godine nije bilo smrtno stradalih osoba. Teško ozlijeđena je 1 osoba što je u odnosu na prošli mjesec umanjenje za 3 osobe, a u odnosu na isti mjesec prošle godine je isti broj teško ozlijeđenih osoba. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 8 što je uvećanje u odnosu na prošli mjesec za 6 osoba, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 5 osoba. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 61.200,00 konvertibilnih maraka.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 22 prijava kaznenih djela, što je za 10 KD manje u odnosu na prethodni mjesec ove godine, dok je u istom razdoblju prošle godine obrađeno 17 kaznenih djela, odnosno 5 KD više u odnosu na ovaj mjesec. Ukupna razriješenost je 81,81%, dok je u prethodnom mjesecu bila 81,25%, a u istom mjesecu prošle godine 88,23%. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo je „Laka tjelesna ozljeda“.

  JAVNI RED I MIR

  Na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske tijekom izvještajnog perioda ukupno je evidentirano i obrađeno 18 prekršaja, a u prethodnom mjesecu 8 prekršaja, dok je u kolovozu 2020. godine evidentirano i obrađeno 27 prekršaja. Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je evidentirano 5 prekršaja, na području općine Odžak 11, dok su na području općine Domaljevac-Šamac evidentirana 2 prekršaja protiv javnog reda i mira. Javni red i mir se najčešće narušava drskim ponašanjem (6 prekršaja), na ulici (17 prekršaja), ponedjeljkom (8 prekršaja) u vremenu od 14,00 do 22,00 sata (9 prekršaja).

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Tijekom praćenog perioda evidentirane su 24 prometne nezgode. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 14, na području Odžaka njih 10, dok na području općine Domaljevac-Šamac nije evidentirana niti jedna prometna nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 2613 vozila dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 2847 vozila, a u istom periodu prošle godine je kontrolirano 2545 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 1182 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 737 prekršaj za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 768 prekršaja, na području Odžaku je otkriveno 394 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 21. Iz prometa je isključeno 24 vozila i 27 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom bez vozačke dozvole, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 889.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca kolovoza 2021 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske je zaprimila jednu predstavku na postupanje protiv policijskih službenika koja je u postupku razriješena.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su radili redovite patrole u noćnim satima. Vršili su osiguranje štićenih osoba koje su boravile na području Županije Posavske, te su poduzimali mjere i radnje u vezi s transportom i osiguranjem cjepiva. U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te su provedene po jedna lokalna i Županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu. Ukupno je osigurano 17 javnih okupljanja, te je legitimirano 86 nepoznatih osoba. Tijekom mjeseca kolovoza ukupno je oduzeto 34 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca i dr.).

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su svakodnevno vršili nadzor nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom su zatekli 13 osoba koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji protiv kojih su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

  Vršili su i svakodnevni obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom nisu utvrdili prekoračenje djelatnog vremena.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec kolovoz 2021. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti