Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za lipanj 2017. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta broj evidentiranih i obrađenih kaznenih djela je povećan u odnosu na obadva komparirana razdoblja, svibanj 2017 g i lipanj 2016 g. . Naknadna otkrivenost je smanjena a ukupna razriješenost povećana u odnosu na prošli mjesec a smanjena u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Povećan je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na prošli mjesec za 1 prekršaja a smanjen za 2 prekršaja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je došlo do znatnog povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 7 nezgoda ali smanjenje za 1 nezgodu u odnosu na lipanj 2016 godine.

  KRIMINALITET
  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 27 prijava kaznenih djela, u svibnju 2017 godine su obrađena 24 djela a u lipnju 2016 godine 26 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 62,96% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 54,16% dok je sveukupna razriješenost u lipnju 2016 godine iznosila čak 80,77%.
  Najčešće su prijavljivana kaznena djela“ nanošenja lakših tjelesnih povreda“ i „teške krađe“.

  JriM
  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 13 prekršaja a tijekom prošlog mjeseca 12 a u 6.mjesecu 2016 godine ukupno je evidentirano 15 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 8 prekršaja , na području Općine Odžak 5 dok je na području općine Domaljevac-Šamac nije bilo narušavanja JRiM .

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA
  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti zadovoljavajućom iz razloga neznatnog povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na komparirano razdoblje svibanj 2017 g i to za 7 nezgoda ali i umanjenje za 1 nezgodu u odnosu na lipanj 2016 g. Tijekom praćenog perioda evidentirane su 24 prometne nezgode a u prošlom mjesecu 17 a u lipnju 2016 godine 25 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih , teže povrijeđenih je 2 , lakše ozlijeđenih 10. Tijekom svibnja 2017 godine nismo imali smrtno stradalih, 2 je teže povrijeđeno a 11 osoba je lakše ozlijeđeno . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 17 u Odžaka njih 7 , dok se na području Općine Domaljevac-Šamac nije dogodila niti ijedna nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 2668 vozila dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 3114 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkrivena su 782 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave ,naloge, od čega 564 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja su otkrivena ukupno 573 prekršaja ,u Odžaku je otkriveno 145 prekršaja na području Općine Domaljevac-Šamac njih 64. Iz prometa je isključeno 19 vozača i 11 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su isključeni zbog alkoholiziranosti a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 628 u prošlom mjesecu njih 885.

  ZAKONITOST U RADU
  Tijekom lipnja 2017 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je izvijestila o 3 predstavke protiv policijskih službenika koje su još uvijek u postupku.

  ZAKLJUČAK
  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za lipanj 2017 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti