Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za lipanj 2019. godine

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je smanjenje broja prijavljenih KD u odnosu na obadva komparirana razdoblja. Bitno je povećana naknadna otkrivenost u odnosu na obadva komparirana razdoblja. Ukupna razriješenost je povećana u odnosu na prošli mjesec za 32,86% a u odnosu na Lipanj 2018 za 17,78%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Neznatno je povećan je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparativna razdoblja.

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je smanjen broj prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 2 nezgode te smanjenje broja prometnih nezgoda u odnosu na Lipanj 2018 godine za 12 nezgoda.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 10 prijava kaznenih djela a u prošlom mjesecu 21 a u Lipnju 2018 godine 18 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 90% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 57,14% kaznenih djela. Najčešće su prijavljivana kaznena djela „krađe i teške krađe“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 13 prekršaja tijekom prošlog mjeseca, u Svibnju 2019 je obrađeno 10 prekršaja a u Lipnju 2018 godine 6 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 8 prekršaja, na području Općine Odžak 5 dok na području Općine Domaljevac-Šamac nije evidentiran niti jedan prekršaj protiv jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti zadovoljavajućim iz razloga neznatnog smanjenja broja prometnih nezgoda u odnosu na Svibanj 2019 godine dok se broj nezgoda u odnosu na Lipanj 2018 godine drastično smanjio. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 13 prometnih nezgoda. U nezgodama imamo 2 smrtno stradalih, 2 osobe su teže ozlijeđene, lakše ozlijeđenih je također 2. Tijekom Svibnja 2019 godine nismo imali smrtno stradalih, 2 osobe su teže ozlijeđene a 4 osobe su lakše ozlijeđene. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 8 u Odžaku 5, dok se na području Općine Domaljevac-Šamac nije dogodila niti jedna nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno su kontrolirana 2992 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 3234 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 577 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave, naloge, od čega 296 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja su otkrivena ukupno 375 prekršaja, u Odžaku je otkriveno 187 prekršaja a na području Općine Domaljevac-Šamac njih 15. Iz prometa je isključeno 13 vozača i 9 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog neposjedovanja vozačke dozvole i alkoholiziranosti a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 454.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom Lipnja 2019 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 3 prijave na postupanje policijskih službenika koje su u postupku.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Lipanj 2019 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti