Više

  INFORMACIJA o stanju sigurnosti na području ŽP za listopad 2018.g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju  sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti  sigurnosti  javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti  kriminaliteta  evidentirano je blago povećanje broja  prijavljenih KD u odnosu na Listopad 2018 g  te  znatno smanjenje  u odnosu na Listopad 2017 godine. Povećana  je  naknadna otkrivenost za obadva komparirana razdoblja   kao i ukupna razriješenost  . Tijekom  analiziranog perioda  nismo imali prijava  KD  iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Povećan  je  broj prekršaja protiv jrim  u odnosu na prošli mjesec ali smanjen u odnosu na listopad 2017 godine.

  Stanje  u oblasti  sigurnosti javnog  prometa  kao trećeg segmenta procjene  temeljem kojih se i formira ocjena  o stanju sigurnosti  na području  Županije  se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući  pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak  da  je povećan broj prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec dok je  u odnosu na listopad 2017 godine smanjen.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda  obrađeno je  26 prijave kaznenih djela, u  Rujnu 2018 godine su obrađena 24 djela  a u Listopadu 2017 godine  38 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno  80.76% kaznenih djela  a u prošlom mjesecu 75% kaznenih djela . Najčešće su prijavljivana kaznena djela „teške krađe i nanošenja tjelesnih povreda“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je   evidentirano   i obrađeno    10 prekršaja    tijekom prošlog mjeseca ,  u  Rujnu ,su obrađena  prekršaja a u listopadu 2017 godine 19 prekršaja. Na području  općine Orašje  je evidentirano 7 prekršaja na području općine Odžak  3 dok na području Općine Domaljevac-Šamac nije zabilježen niti ijedan prekršaj protiv jrim.

   SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o  broju prometnih nezgoda situacija  se u odnosu na komparirana razdoblja     može ocijeniti tek  zadovoljavajućom  iz razloga  znatnog povećanja broja nezgoda u odnosu na Rujan 2018 godine  ali i neznatno smanjenje u odnosu na Listopad 2017 godine. Tijekom praćenog perioda evidentirano je  18  prometnih nezgoda. U nezgodama  nemamo  smrtno stradalih ,    teže povrijeđenih je 4   , lakše ozlijeđenih 7. Tijekom  Rujna   2018 godine  smo  imali smrtno stradalog,      teže  ozlijeđenih je 2 a 5 osoba je   lakšeozlijeđeno . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja  njih 11  u   Odžaku njih 6 , dok    se na području Općine Domaljevac-Šamac       dogodila       nezgoda. Tijekom navedenog perioda  ukupno je kontrolirano 3557 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 3220 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom  vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda  otkriveno je 1014     prekršaja  prikazanih  kroz  prekršajne prijave ,naloge,   od čega 679 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 829 prekršaja ,u Odžaku su otkrivena    159 prekršaja a na   području  Općine Domaljevac-Šamac  njih   26. Iz prometa  su isključena  18 vozača   i 14 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće  isključeni zbog  neposjedovanja vozačke dozvole i alkoholiziranosti  a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni  na magistralnoj cesti njih 829  .

   ZAKONITOST U RADU

   Tijekom Listopada 2018 godine  Jedinica za profesionalne standarde  MUP-a  je zaprimila 4 predstavke na postupanje policije   od kojih su 1 okončana  bez dovoljno dokaza a3 se nalaze u postupku.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih  statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Listopad 2018 godine„zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti