Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za listopad 2019.g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je neznatno povećanje broja prijavljenih KD u odnosu na rujan 2019. godine. Povećana je i naknadna otkrivenost i ukupna razriješenost u odnosu na komparirana razdoblja. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Neznatno je povećan broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparativna razdoblja.
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je znatno povećan broj prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 7 nezgoda te neznatno povećanje broja prometnih nezgoda u odnosu na listopad 2018. godine za 3 nezgode.

  KRIMINALITET
  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 27 prijava kaznenih djela u prošlom mjesecu 23, a u listopadu 2018. godine 26 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 92,59% kaznenih djela, a u prošlom mjesecu 60,86% kaznenih djela. Najčešće su prijavljivana kaznena djela „nanošenja lakših povreda i teška djela protiv sigurnosti cestovnog prometa“.

  JriM
  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 13 prekršaja tijekom prošlog mjeseca, u rujnu 2019. je obrađeno 10 prekršaja, a u listopadu 2018. godine također 10 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 5 prekršaja, na području općine Odžak 8 dok na području općine Domaljevac-Šamac nije evidentiran niti ijedan prekršaj protiv jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA
  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na rujan 2019. može ocijeniti zadovoljavajućom iz razloga znatnog povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na rujan 2019. godine dok se broj nezgoda u odnosu na listopad 2018. godine neznatno povećao. Tijekom praćenog perioda evidentirana je 21 prometna nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih, 4 osobe su teže ozlijeđene, lakše ozlijeđenih je 7. Tijekom rujna 2019. godine nismo imali smrtno stradalih, 1 osoba je teže ozlijeđena, a 6 osoba je lakše ozlijeđeno. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 13 u Odžaku 2, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodilo 6 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno su kontrolirana 3304 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 2923 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 660 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave, naloge, od čega 377 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja su otkrivena ukupno 411 prekršaja, u Odžaku je otkriveno 237 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 12. Iz prometa su isključena 31 vozač i 14 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog alkoholiziranosti, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 487.

  ZAKONITOST U RADU
  Tijekom listopada 2019. godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 1 prijavu na postupanje policijskih službenika koje je u postupku.

  ZAKLJUČAK
  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za listopad 2019. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti