Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za ožujak 2017. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta broj evidentiranih i obrađenih kaznenih djela je identičan veljači 2017 g ali je u odnosu na ožujak 2016 uvećan za 3 djela odnosno 25%. Naknadna otkrivenost je također identična u odnosu na prošli mjesec . Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Povećan je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na prošli mjesec za 6 prekršaja.
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je došlo do povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec i to za 12 nezgoda a za 4 nezgode u odnosu na ožujak 2016 godine.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 15 prijava kaznenih djela kao i u veljači 2017 godine dok je u Ožujku 2016 godine obrađeno 12 prijava kaznenih djela . Sveukupno je razriješeno 60% kaznenih djela kao i u prošlom mjesecu. Sveukupno je kao izvršitelj KD prijavljeno 10 osoba. Najčešće su prijavljivana „ kd “ teške krađe,krađe i teška KD protiv sigurnosti prometa“.
  JriM
  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 14 prekršaja a tijekom prošlog mjeseca 8 a u 3.mjesecu 2016 godine ukupno su evidentirana 22 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 9 prekršaja , na području Općine Odžak 5 dok na području općine Domaljevac-Šamac nije bilo narušavanja JRiM .

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti tek na granici zadovoljavajućom iz razloga znatnog povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na komparirano razdoblja veljaču 2017 g za12 nezgoda kao i povećanje za 4 nezgode u odnosu na ožujak 2016 g. Tijekom praćenog perioda evidentirane su 23 prometne nezgode a u prošlom mjesecu 11 a u ožujku 2016 godine 19 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih , teže povrijeđenih je jedno a 9 osoba je lakše ozlijeđene. Tijekom veljače 2017 godine nismo imali smrtno stradalih, niti teže povrijeđenih a 6 osoba je lakše ozlijeđeno . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 12 u Odžaka njih 10 , dok se na području Općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno su kontrolirana 3366 vozila dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 2644 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 999 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave ,naloge, od čega 368 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 805 prekršaja ,u Odžaku je otkriveno 150 prekršaja na području Općine Domaljevac-Šamac njih 44. Iz prometa je isključeno 28 vozača i 12 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su isključeni zbog neposjedovanja vozačke dozvole a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 736 u prošlom mjesecu njih 531.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom ožujka 2017 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 1 predstavku na postupanje službenika MUP-a koja je još uvijek u postupku.
  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Ožujak 2017 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti