Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za ožujak 2018. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta broj evidentiranih i obrađenih kaznenih djela je smanjen u odnosu na prošli mjesec. Naknadna otkrivenost je smanjena u odnosu na prošli mjesec kao i ukupna razriješenost u odnosu na komparirana razdoblja. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Povećan je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparirana razdoblja.

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je povećan broj prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 8 nezgoda ali i smanjen u odnosu na Ožujak 2017 godine za 3 nezgode.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda je obrađeno 18 prijava kaznenih djela, u Veljači 2018 godine je obrađeno 30 djela a u Ožujku 2017 godine 15 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 50% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 73,3% .

  Najčešće su prijavljivana kaznena djela „teške krađe“ i „ teška KD protiv sigurnosti prometa“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 20 prekršaja tijekom prošlog mjeseca 6 a u 3.mjesecu 2017 godine ukupno je evidentirano 14 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 16 prekršaja , na području Općina Odžak 4 a na području općine Domaljevac-Šamac nije bili narušavanja JRiM.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja ne može ocijeniti zadovoljavajućom iz razloga znatnog povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na Veljaču 2018 ali i smanjenje za 3 nezgode u odnosu na Ožujak 2017 g. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 20 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih , 5 je teže povrijeđenih , lakše ozlijeđenih 3. Tijekom Veljače 2018 godine također nismo imali smrtno stradalih, niti teže ozlijeđenih a 2 osobe su lakše ozlijeđene . Nezgode su se najčešće događale na području Odžaka njih 11 u Orašju njih 8 , dok se na području Općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno su kontrolirana 2792 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 2087 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 355 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave ,naloge, od čega 146 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja su otkrivena ukupno 213 prekršaja ,u Odžaku je otkriveno 126 prekršaja na području Općine Domaljevac-Šamac njih 16. Iz prometa je isključeno 17 vozača i 4 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su isključeni zbog alkoholiziranosti a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 206 u prošlom mjesecu njih 416.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom Ožujka 2018 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 1 predstavku na postupanje policije koja je još uvijek u postupku

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Ožujak 2018 godine „zadovoljavajuće“.

   

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti