Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za ožujak 2020. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je smanjenje broja prijavljenih KD u odnosu na veljaču 2020. i povećanje za ožujak 2019. godine. Povećana je naknadna otkrivenost i ukupna razriješenost u odnosu na komparirana razdoblja. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Znatno je povećan broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparirana razdoblja.
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je identičan broj prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec, ali smanjen u odnosu na isti mjesec prošle godine.

  KRIMINALITET
  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 12 prijava kaznenih djela u prošlom mjesecu 17, a u ožujku 2019. godine 11 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 75% kaznenih djela, a u prošlom mjesecu 53% kaznenih djela. Najčešće su prijavljivana kaznena djela „posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih sredstava“.

  JriM
  Na području ŽP ukupno je evidentiran i obrađen 31 prekršaj tijekom prošlog mjeseca, u veljači 2020. je obrađeno 8 prekršaja, u ožujku 2019. godine 14 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 10 prekršaja, na području općine Odžak 21 dok na području općine Domaljevac-Šamac nije evidentiran niti ijedan prekršaj protiv jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA
  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda broj prometnih nezgoda u odnosu na veljaču 2020. godine je identičan. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 10 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih niti lakše ozlijeđenih, a teže ozlijeđenih je 1. Tijekom veljače 2020. godine nismo imali smrtno stradalih, teže ozlijeđenih je bila 1, a 2 osobe su lakše ozlijeđene. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 7, u Odžaku 3, dok se na području Općine Domaljevac-Šamac nije dogodila niti ijedna nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 1928 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 2886 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 349 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave, naloge, od čega 216 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkrivena ukupno 217 prekršaja, u Odžaku su otkrivena 123 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 9. Iz prometa je isključeno 13 vozača i 5 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog alkoholiziranosti i ne posjedovanja vozačke dozvole, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 253.

  ZAKONITOST U RADU
  Tijekom ožujka 2020. godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 2 prijave na postupanje policijskih službenika koje se nalaze u postupku.

  ZAKLJUČAK
  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za ožujak 2020 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti