Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za ožujak 2021. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je smanjenje broja prijavljenih KD u odnosu na prošli mjesec, a povećanje u odnosu na ožujak 2020. godine. Povećana je naknadna otkrivenost i ukupna razriješenost u odnosu na komparirana razdoblja. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Neznatno je povećan broj prekršaja protiv jrim u odnosu na prošli mjesec ali smanjen u odnosu na ožujak 2020. godine.
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je povećan broj prometnih nezgoda u odnosu na obadva komparirana razdoblja.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 17 prijava kaznenih djela u prošlom mjesecu 21, a u ožujku 2020. godine 12 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 82,35% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 71,42% kaznenih djela. Najčešće su prijavljivana kaznena djela „ ugrožavanje sigurnosti i neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 29 prekršaja tijekom prošlog mjeseca, u veljači 2021 su obrađena 24 prekršaja, u ožujku 2020 godine 31 prekršaj. Na području općine Orašje je evidentirano 12 prekršaja, na području općine Odžak 14 dok su na području općine Domaljevac-Šamac evidentirana 3 prekršaja protiv jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda broj prometnih nezgoda u odnosu na veljaču 2021. godine je povećan za 2 nezgode. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 16 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih, teže ozlijeđenih je 1, a lakše ozlijeđenih nije bilo. Tijekom veljače 2021. godine nismo imali smrtno stradalih teže ozlijeđenih je 1 sudionik, a lakše ozlijeđenih 1 sudionik u prometnim nezgodama. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 11 na području Odžaka njih 4, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno su kontrolirana 3023 vozila dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 2683 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 747 prekršaja prikazan kroz prekršajne prijave,naloge, od čega 374 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkrivena ukupno 493 prekršaja, u Odžaku je otkriveno 239 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 15. Iz prometa je isključeno 14 vozača i 5 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog, alkohola i ne posjedovanja vozačke dozvola a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 573 .

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom ožujka 2021. godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 2 prijave na postupanje policijskih službenika koja se nalazi u postupku.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za ožujak 2021. godine „zadovoljavajuće“.

  NAČELNIK OKC-a
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti